Πρόστιμα-φωτιά για όσους έχασαν την προθεσμία της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Αντιμέτωποι με πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν την προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης. 

Πρόκειται για περίπου 40.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα υποβάλλουν αναγκαστικά τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στις 8, δηλαδή την ώρα που άνοιξαν οι εφορίες...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 5.660.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ το σύνολο που αναμενόταν ήταν 5.700.000.

«Υπήρχε επαρκής χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους», λέει στο Capital.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Όσοι τελικά δεν υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση δεν είναι επειδή δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να την υποβάλλουν. Για δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ή δεν γνώριζαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν».

Με αυτά τα λόγια το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά απαντά στους εκπροσώπους των φοροτεχνικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τις 200.000 και ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι το σύστημα taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραμείνει ανοικτό για επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο, όποια φορολογική δήλωση υποβληθεί από εδώ και στο εξής θα είναι εκπρόθεσμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή:

- μη αναγνώριση των αποδείξεων δαπανών του κωδικού 049. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετο φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο κωδικός των αποδείξεων 049 είχε κλειδωθεί προκειμένου να μην μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το ποσό των αποδείξεων. Φέτος ο κωδικός δεν πρόκειται να κλειδωθεί και ο πρόσθετος φόρος για την μη αναγνώριση των αποδείξεων θα βεβαιωθεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

- προσαύξηση 1% μηνιαίως για το φόρο που προκύπτει μετά την εκκαθάριση της εκπρόθεσμης δήλωσης.

- εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 40 ευρώ.

capital.gr
 
Top