Μετά το... κίνημα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να κάνει ένα βήμα πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις τόσο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών, μεταφέρουν τις όποιες αποφάσεις για μετά τον «καυτό» Σεπτέμβριο...

Μάλιστα, το επιχείρημα είναι ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οι πλειστηριασμοί σπιτιών θα αποτελούσαν τη σπίθα που θα άναβε το φιτίλι και θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αρκετά ρίσκα για το κυβερνητικό σχήμα.
Ολα, βέβαια, επί της ουσίας θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις με τις οποίες θα επιστρέψει η τρόικα στη χώρα μας, καθώς οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν, αφού, μετά την πτώση του «τείχους» του Δημοσίου, το θέμα της πρώτης κατοικίας αποτελεί για τους δανειστές μας το τελευταίο οχυρό που μένει όρθιο.
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια.
Το πρώτο είναι...
να ισχύσει η παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014 (ώστε να έχουν γίνει δημοτικές και ευρωεκλογές) και μετά, κρίνοντας από την πολιτική συγκυρία που θα έχει διαμορφωθεί, να πάρει τις τελικές αποφάσεις της.
Το δεύτερο είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο όπου η άρση πλειστηριασμών δεν θα θίγει πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες και θα αφορά μεγάλα ακίνητα ή κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Δηλαδή, να θεσπιστούν κριτήρια όπως η μεγάλη αντικειμενική αξία, τα τετραγωνικά μέτρα, οι οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, το ποσό αποπληρωμής κ.ά.
Το τρίτο είναι να θεσπιστεί ρήτρα ανάπτυξης ως προϋπόθεση για το ξεκίνημα των πλειστηριασμών.
Η ισχύουσα ρύθμιση, πάντως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και πρέπει να κατατεθεί νέα ρύθμιση αν τελικώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανανεώσει τον χρόνο απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
H συζήτηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία άνοιξε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έκανε σχετική αναφορά στη Βουλή, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία ισχύει από το 2008 μέχρι σήμερα.
Από τη μεριά τους, πάντως, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουν εύκολα «ναι» και παραμένει άγνωστο το τι θα ζητήσουν για να δώσουν παράταση έστω και μέχρι το α' εξάμηνο του 2014.
Ν. Ελευθερόγλου - Δημοκρατία
 
Top