Ιδιαίτερα κρίσιμη αναδεικνύεται για την Κουμουνδούρου η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, καθώς υπάρχουν μεγάλες εσωκομματικές γκρίνιες και έντονη δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα στην εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Το «περιβάλλον (!) Τσίπρα» βάλλεται έντονα από την...
«Πλατφόρμα 2010» των Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιάννη Μπαλάφα, Κώστα Πουλάκη, Ρένας Δούρου κ.α., μένεα πνέουν και οι «πασοκογενείς» που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ψηφίστηκαν για τη νέα ΚΠΕ, ενώ αντιθέσεις υπάρχουν και στον πυρήνα της ΑΡΕΝ, της παράταξης που αναφέρεται απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απάντηση στο ερώτημα «πώς θα διαχειριστεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το 30,15% της Αριστερής Πλατφόρμας;», με την πρώτη ένδειξη -με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα στελέχη της- να προϊδεάζει για σκληρή προγραμματική και πολιτική στάση.

Σκέφτονται και αποχώρηση κάποιοι «πασοκογενείς»

«Μαχαίρι» έπεσε στην εκλογή των «πασοκογενών» στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται αισθητά νέες προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένοι να σκέφτονται ακόμα και την αποχώρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Μητρόπουλος, που ο Αλ. Τσίπρας έχει ορίσει επικεφαλής για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και του Μνημονίου, εξελέγη μόλις 103ος (!), μεταξύ των 135 μελών που εξέλεξε το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» της πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι το Ενωτικό Μέτωπο πέραν του Αλέξη Μητρόπουλου εξέλεξε μόνο τον Διονύση Τεμπονέρα. Μεταξύ αυτών που δεν εξελέγησαν ο μόλις προσχωρήσας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, οι Νίνα Κασιμάτη και Βασίλης Ασημακόπουλος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς, ο Λουκάς Αξελός κ.ά.

Δεν έθεσαν υποψηφιότητα

Η Σοφία Σακοράφα και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν έθεσαν καν υποψηφιότητα, μη θέλοντας προφανώς να κριθούν από ένα κομματικό μηχανισμό που δεν εμπιστεύονται, όπως υποψηφιότητα δεν έθεσαν και οι Νάντια Βαλαβάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν εξελέγησαν

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εξελέγησαν, επίσης, οι βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς.

Δυσαρέσκεια Παπαδημούλη

Έντονη δυσαρέσκεια για τη δράση του οργανωτικού επιτελείου του Προέδρου, «φωτογραφίζοντας» τον Δ. Βίτσα και τον Τ. Κορωνάκη, εκφράζει και η «Πλατφόρμα 2010» των Δ. Παπαδημούλη, Γ. Μπαλάφα, Κ. Πουλάκη, Ρ. Δούρου κ.ά.

Η «Πλατφόρμα 2010» κατηγορεί το προεδρικό επιτελείο ότι επιχείρησε ουσιαστικά να καταργήσει όχι απλά την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και τις ίδιες τις εκλογές, προωθώντας στο παρασκήνιο τρεις πενηντάδες υποψηφίων, ώστε να μην εκλεγεί κανείς άλλος από την πλειοψηφία, παρά μόνο όσοι βρίσκονταν στην κλειστή αυτή προαποφασισμένη λίστα. Παράλληλα εκτιμούν πως ενώ η «πρωτιά» του Γ. Δραγασάκη οφείλονταν και στη στήριξη της «Πλατφόρμας 2010», εν αντιθέσει με το «κόντυμα», που -όπως υποστηρίζουν- επιχειρήθηκε στον Δ. Παπαδημούλη.

Ρεύμα ιδεών

Όπως τονίζουν, μάλιστα, κορυφαία στελέχη της στο Real.gr, η «Πλατφόρμα 2010» θα παραμείνει διακριτό, αλλά και οργανικό σχήμα της πλειοψηφίας, υπονοώντας πως θα μετατραπεί σε τάση, όπως ήδη είναι η «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και άλλες συνιστώσες.

Ούτε ένας από τους Ενεργούς Πολίτες

Ούτε ένας δεν εξελέγη από τους Ενεργούς Πολίτες του Μανώλη Γλέζου. Ούτε καν ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Αποστόλης Αλεξόπουλος και η πρώτη αναπληρωματική βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς, Εύη Καρακώστα.

Κόντρες στην ΑΡΕΝ

Προβλήματα συνοχής υπάρχουν και στην προεδρική τάση. Η ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα), εξαιρώντας τα στελέχη που πολιτικά και προσωπικά ταυτίζονται με τον Πρόεδρο του κόμματος (π.χ. Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης και πολλοί άλλοι), χωρίζεται σε δυο βασικές ομάδες. Στη μια ομάδα που βρίσκεται περισσότερο κοντά στον Αλ. Τσίπρα με επικεφαλής τον Γιάννη Μηλιό και κορυφαία στελέχη τους πρώην Γραμματείς της Νεολαίας, τον Γ. Μπουρνού κ.α. και στη δεύτερη που θεωρείται περισσότερο «κινηματική», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και επιφανή στελέχη τον Γραμματέα της Νεολαίας, τις συνιστώσες «Κόκκινο» και «Ανάσα» κ.ά.

Προειδοποιεί η «Πλατφόρμα»

Η ηγεσία της «Αριστερής Πλατφόρμας» προειδοποιεί πως δεν προτίθεται να επαναπαυτεί στο υψηλό ποσοστό που κατέκτησε -εξαιτίας και της πόλωσης- στο Συνέδριο και προειδοποίησε ουσιαστικά μέσω ανακοίνωσης στελεχών της πως θα συνεχίσει από καλύτερες θέσεις τις προσπάθειές της για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων, αμφισβητώντας κατ’ ουσίαν με το «καλημέρα» την απόφαση του Συνεδρίου.

Νικητής ο Αλ. Τσίπρας

Η εσωκομματική γκρίνια, βεβαίως, δεν αμφισβητεί -και δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση- το κύριο, την πλήρη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο, που με λυμένα πλέον χέρια, καλείται να συγκροτήσει ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει πειστικά και ενιαία τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική εξουσία, με αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση προς τη χώρα.

Η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας

Στο κλίμα αυτό, πάντως, καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ το προσεχές Σάββατο.


Ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή από την real.gr
17 Jul 2013
 
Top