Από φέτος η ηλεκτρονική υποβολή έγινε υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους και υπολογίζεται ότι το taxisnet θα κληθεί να «παραλάβει» περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα από τα παρακάτω τρία μηνύματα:...

- το εκκαθαριστικό σας εκδόθηκε. Μπορούν σε αυτήν την περίπτωση να το εκτυπώσουν και να το χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή τους. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτει μόλις το 20% των υποβαλλόμενων δηλώσεων και αφορά κυρίως φορολογούμενους με εισόδημα αποκλειστικά από ακίνητα οι οποίοι δεν δηλώνουν υψηλές δαπάνες που μειώνουν το φόρο και κατά συνέπεια λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με το οποίο προκύπτει σημαντική οφειλή φόρου.
- θα ενημερωθείτε σύντομα για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται για επτά στα δέκα φορολογικές δηλώσεις και αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόβλημα με το μπλόκο στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει προκύψει λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους εργοδότες (Ε7) καθώς δεν πολλές περιπτώσεις δεν έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα ποσά του φόρου που έχει αποδώσει στο δημόσιο κάθε εργοδότης με τα ποσά που αναγράφουν μισθωτοί και συνταξιούχοι στις δηλώσεις τους. Μέχρι να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων Ε7 θα καθυστερεί και η έκδοση των εκκαθαριστικών για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- θα πρέπει εντός 15 ημερών να αποστείλετε με συστημένη επιστολή ή να παραδώσετε αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά της φορολογικής σας δήλωσης στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας σας. Σε μια στις δέκα δηλώσεις που υποβάλλονται εμφανίζεται αυτό το μήνυμα. Ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι για έλεγχο καλούνται μόλις το 2,5% των φορολογούμενων. Ωστόσο, φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι το σχετικό μήνυμα εμφανίζεται σε πολύ περισσότερους φορολογούμενους. Το μήνυμα αυτό εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε φορολογούμενους που δηλώνουν υψηλές δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, ιατρικά έξοδα, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.ά.) καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες που υποβάλλουν πιστωτικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. 
 
Top