Για εξάμηνη «φάρσα» και πόρισμα που αποδεικνύει «πόσο προσχηματική ήταν η διαδικασία» στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της 
Βουλής για την παραπομπή του ή μη στο Δικαστικό Συμβούλιο...



Με συντριπτική πλειοψηφία παρέπεμψε πάντως η Ολομέλεια της Βουλής τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.

Πιο αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.
Για το αδίκημα της νόθευσης: Υπερ της παραπομπής ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 και 67 παρών
Για το αδίκημα της απιστίας: Υπέρ 206, κατά 42 και παρών 18
Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: 220 υπέρ, 35 κατά και 11 παρών
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς να τον κατονομάσει. λέγοντας ότι εκείνος οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο, αν και, όπως είπε, ζήτησε τα στοιχεία, τα έφερε στην Ελλάδα τα έδωσε για έλεγχο, προκάλεσε συσκέψεις και τα παρέδωσε στον αρμόδιο όταν αποχώρησε.

Αναλυτικά, χαρακτήρισε προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο το πόρισμα, ενώ έκανε λόγο για πλήρη ευτελισμό της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και «για ιστορία που επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, αυτή τη φορά ως φάρσα».

Υποστήριξε ότι η περίπτωσή του είναι παρόμοια με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 και με του κ. Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του επισήμανε με συναισθηματική φόρτιση ότι «από αυτή την ιστορία δεν έκανα περιουσία… χρέη έχω»!


Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο».

«Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε.

«Μην ανοίγουμε ορέξεις και μην δημιουργούμε εντυπώσεις», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα που συμμετείχε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, στα όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

http://www.pireasnews.gr/
 
Top