Περίπου το 4% του ελληνικού πληθυσμού είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας, το 30%-50% των ασθενών που πάσχουν από ηπατίτιδα C κινδυνεύουν από κίρρωση του ήπατος, ενώ σχεδόν τέσσερις στους πέντε Ελληνες δεν έχουν κάνει ούτε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Τα τελευταία χρόνια η ηπατίτιδα εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπισή της. «Απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η Ελλάδα έχει σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού ηπατίτιδας Β και C στην Ευρώπη» είπε κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης.
Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί από τη νόσο περισσότεροι από 170.000.000 άνθρωποι, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 2,3% του πληθυσμού είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και το 1,9% φορείς της ηπατίτιδας C. Τα παραπάνω ποσοστά θεωρούνται ιδιαιτέρως ανησυχητικά, ιδίως αν συνδυαστούν...
με την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για την ασθένεια και με την απροθυμία των Ελλήνων να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 47% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εξεταστεί ποτέ για ηπατίτιδα Β και το 79% για ηπατίτιδα C.
«Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στο μέλλον... σε σημαντική αύξηση των χρόνιων επιπλοκών, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος. Απαιτείται λοιπόν άμεση δράση για την καταπολέμηση της νόσου» τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αγγελος Χατζάκης.
 

Γεράσιμος Κόντος - Δημοκρατία
 
Top