Ὅλοι μας φέτος ξέρουμε ὅτι ἴσως ἡ 25η νὰ εἶναι ἡ πιὸ κρίσιμη χρονιὰ γιὰ τὴ χώρα μας, μετὰ τὴ μεταπολίτευση. Παρ΄ ὅλα αὐτὰ καὶ ἀνεξαρτήτου ἀποτελέσματος, ἡ ἱστορία δὲν λησμονεῖται, ἐμεῖς οἱ νεοέλληνες πρέπει νὰ διαφυλάξουμε μὲ κάθε τρόπο τὰ ἤθη, τὰ ἔθιμα, τὸν πολιτισμὸ τὰ Χριστιανικὰ Ἰδεώδη. Ἐμεῖς οἱ νεοέλληνες πρέπει νὰ παραδώσουμε στὰ παιδιά μας μόνο αὐτὰ ποὺ θὰ ἀλλάξουν τὴν Ἑλλάδα, ποὺ θὰ καλυτερέψουν τὴν Ἑλλάδα μας. Ναί, ἐμεῖς εἴμαστε αὐτοὶ ποὺ ἂν χρειαστεῖ θὰ θυσιαστοῦμε γι΄ αὐτὴν τὴν χώρα ὅπως μᾶς ἔχουν διδάξει καὶ οἱ πρόγονοί μας, νά…
ὅπως οἱ ἔνδοξοι ἥρωες τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης. Κύκλους κάνει ἡ Ἱστορία καὶ μέσα ἀπὸ τὶς στάχτες θὰ λάμψει ξανὰ αὐτὸς ὁ πολιτισμός!
ὅπως οἱ ἔνδοξοι ἥρωες τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης. Κύκλους κάνει ἡ Ἱστορία καὶ μέσα ἀπὸ τὶς στάχτες θὰ λάμψει ξανὰ αὐτὸς ὁ πολιτισμός!
Τὴν περίοδο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ἡ Ἐκκλησία μας ἐπιτέπει τὸ ψάρι μόνο τὴν ἡμέρα τοῦ Εὐαγγελισμοῦ καὶ τὴν Κυριακὴ τῶν Βαΐων. Γι΄αὐτό συλλέξαμε τὶς ὡραιότερες συνταγὲς μὲ πρωταγωνιστὲς τὴν πατάτα, τὸ σκόρδο καὶ τὸν βακαλάο.
Νὰ εὐχηθοῦμε ὁλόψυχα Ἔτη Πολλά, Εὐλογημένα καὶ καλὴ Ἀνάσταση στὸ Γένος μας!
Νὰ εὐχηθοῦμε ὁλόψυχα Ἔτη Πολλά, Εὐλογημένα καὶ καλὴ Ἀνάσταση στὸ Γένος μας!
ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ...
Μπακαλιάρος Σκορδαλιὰ
Γιὰ τὴ Σκορδαλιὰ
Συστατικὰ
4 πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιὲς τῆς σούπας ξίδι ἀπὸ κρασὶ
1 φλιτζάνι ἐλαιόλαδο
1/2 κουταλάκι τοῦ γλυκοῦ ἁλάτι
Ἐκτέλεση
Σὲ ἁλατισμένο νερὸ ποὺ βράζει ρίχνουμε τὶς πατάτες μὲ τὴ φλούδα τους, ἀφοῦ τὶς πλύνουμε πολὺ καλά. Ὅταν βράσουν καὶ μαλακώσουν καλὰ –θὰ πάρει περίπου 30 λεπτά-, τὶς βγάζουμε, τὶς ξεφλουδίζουμε καὶ τὶς περνᾶμε ἀπὸ τὴ μηχανὴ τοῦ πουρέ.
Καθαρίζουμε τὸ σκόρδο, τὸ λιώνουμε στὴν πρέσα καὶ τὸ προσθέτουμε στὸν πουρὲ πατάτας, μαζὶ καὶ τὸ ξίδι καὶ λίγο λάδι. Ἀνακατεύουμε προσθέτοντας κάθε τόσο λάδι, μέχρι ἡ πατάτα νὰ μὴν μπορεῖ νὰ «πιεῖ» ἄλλο. Ἂν χρειαστεῖ προσθέτουμε κι ἄλλο ἐλαιόλαδο, μέχρι ἡ σκορδαλιὰ νὰ ἀποκτήσει βελούδινη ὑφή. Ἁλατίζουμε καὶ σερβίρουμε.
Μπακαλιάρος τηγανητὸς μὲ κουρκούτι
Συστατικὰ
600 γρ. παστὸ φιλέτο μπακαλιάρου, δίχως κόκαλα
Ἐπιλέγουμε σχετικὰ ὑγρὰ καὶ εὔκαμπτα κομμάτια
Γιὰ τὸ κουρκούτι
1 φλιτζάνι μπίρα καὶ ὅσο αὐτοδιογκούμενο ἀλεύρι σηκώσει τὸ κουρκούτι, ὥστε νὰ μπορέσουν νὰ τυλιχτοῦν σὲ αὐτὸ τὰ κομμάτια τοῦ ψαριοῦ (σχετικὰ πηκτό).
2 κ.σ. νισεστὲ
(Ὅσοι δὲ νηστεύουν καί μέ τήν άδεια τοῦ πνευματικοῦ τους μποροῦν νὰ προσθέσουν καὶ 1-2 αὐγὰ)
Ἐκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε τὸ μπακαλιάρο γιὰ 24-40 ὧρες, ἀλλάζοντας τακτικὰ τὸ νερό του, κάθε 4-5 ὧρες ἢ καὶ συχνότερα, ἰδιαίτερα στὴν ἀρχή.
Μέχρι νὰ ξαλμυρίσει τὸν τοποθετοῦμε μαζὶ μὲ τὸ νερό του στὸ ψυγεῖο καὶ ποτὲ δὲν τὸν ἀφήνουμε σὲ θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συνήθως τὸ διάστημα τῶν 24 ὡρῶν δὲν ἐπαρκεῖ ὥστε νὰ ξαλμυρίσει καλά, ὅποτε γιὰ ἀσφαλέστερο ἀποτέλεσμα τὸν ἀφήνουμε λίγες ὧρες περισσότερο.
Ὅταν ξαλμυρίσει τὸν κόβουμε σὲ κυβάκια, ἀφαιροῦμε τυχὸν κόκαλα καὶ βάζουμε τὰ κυβάκια σὲ κουρκούτι.
Μὲ τὴ μπίρα καὶ ὅσο αὐτοδιογκούμενο ἀλεύρι σηκώσει τὸ κουρκούτι, φτιάχνουμε τὸ κουρκούτι. Θὰ πρέπει νὰ εἶναι σχετικὰ πηκτό, ὥστε νὰ μπορέσουν νὰ τυλιχτοῦν σὲ αὐτὸ τὰ κομμάτια τοῦ ψαριοῦ. Θὰ πρέπει τὸ κουρκούτι νὰ μένει πάνω στὸ ψάρι καὶ νὰ μὴ γλιστράει.
Ἀφήνουμε νὰ φουσκώσει τουλάχιστον μισῆ ὥρα καὶ μετὰ βουτᾶμε σὲ αὐτὸ ὅλα τὰ κομμάτια καὶ ἀνακατεύουμε προσεκτικά.
Παίρνουμε μὲ τὸ κουτάλι κομμάτια καὶ τηγανίζουμε.
Τηγανίζουμε σὲ μέτρια θερμοκρασία νὰ ξανθύνουν τὰ κροκετάκια μπακαλιάρου.
Θέλουμε νὰ εἶναι τραγανὰ ἀπέξω καὶ μαλακὰ στὸ ἐσωτερικό τους.
Μπακαλιάρος παστὸς πλακὶ
Μερίδες: 6
Χρόνος: 1 ὥρα καὶ 15 λεπτὰ + 1 μέρα γιὰ τὴν προετοιμασία τοῦ μπακαλιάρου
Συστατικὰ
6 μερίδες μπακαλιάρος ὑγράλατος
1 ½ kgr πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια
7 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια τοῦ τσαγιοῦ χυμὸς ντομάτας
1 φλιτζάνι μαϊντανὸς ψιλοκομμένος
1 ½ φλιτζάνι ἐλαιόλαδο
ἐλάχιστο ἁλάτι
μαῦρο πιπέρι τριμμένο
Ἐκτέλεση
Ἀπὸ τὴν προηγούμενη μέρα: Ἀφαιροῦμε τὴν πέτσα τοῦ μπακαλιάρου καὶ τὸν βάζουμε σὲ ἄφθονο κρύο νερό. Τὸν ἀφήνουμε ἔτσι νὰ ξαλμυρίσει γιὰ 24 ὧρες, ἀλλάζοντας κάθε 4-5 ὧρες τὸ νερό. Καθαρίζουμε καὶ κόβουμε σὲ φέτες τὶς πατάτες, τὸ σκόρδο καὶ τὰ κρεμμύδια. Μαραίνουμε σὲ ἐλάχιστο ἐλαιόλαδο τὰ κρεμμύδια καὶ τὸ σκόρδο καὶ προσθέτουμε τὴν ντομάτα. Σκεπάζουμε τὸ τηγάνι καὶ ἀφήνουμε περίπου 5 λεπτὰ νὰ βράσει.
Βάζουμε σὲ μεταλλικὴ γάστρα τὶς πατάτες, ἀπὸ πάνω τὸ ψάρι, περιχύνουμε μὲ τὴ σάλτσα, πασπαλίζουμε μὲ τὸ μαϊντανό, ἁλάτι καὶ πιπέρι, σκεπάζουμε μὲ τὸ καπάκι τῆς γάστρας καὶ βάζουμε στὸ φοῦρνο, στοὺς 250ο C, γιὰ περίπου 1 ὥρα, ὡς νὰ ψηθοῦν καλὰ οἱ πατάτες.
Μακεδονικὴ Σκορδαλιὰ μὲ Καρύδια
Συστατικὰ
4-6 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
3 φλιτζάνια μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιοῦ, χωρὶς τὴν κόρα
1 φλιτζάνι ἔξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
2-4 κουταλιὲς τῆς σούπας ξίδι ἀπὸ κόκκινο κρασὶ
ἁλάτι κατ΄ ἐπιλογὴ»
Ἐκτέλεση
Κοπανᾶτε τὸ σκόρδο καὶ τὸ ἁλάτι, εἴτε σὲ ἕνα γουδὶ εἴτε στὸν πολυκόφτη, μέχρι νὰ πολτοποιηθοῦν. Προσθέτετε τὰ καρύδια καὶ τὰ κοπανᾶτε μέχρι τὸ μεῖγμα νὰ ἀσπρίσει. Μουσκεύετε τὸ ψωμὶ κάτω ἀπὸ τὴ βρύση καὶ τὸ στίβετε γιὰ νὰ στραγγίξει. Τὸ προσθέτετε στὸ μπὸλ καὶ συνεχίζετε νὰ τὰ κοπανᾶτε ὅλα μαζί. Τὰ ραντίζετε πρῶτα μὲ τὸ λάδι καὶ ὕστερα μὲ τὸ ξίδι καὶ τὰ κοπανᾶτε ὅλα μαζὶ μέχρι ἡ σκορδαλιὰ νὰ ἀποκτήσει κρεμώδη ὑφή. Ἂν εἶναι πολὺ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό. Τὸ σερβίρετε ὡς σάλτσα ἢ μπορεῖ νὰ συνοδεύσει φρέσκα ἢ τηγανητὰ λαχανικὰ καὶ ψάρια.
Παραλλαγή: Μπορεῖτε νὰ ἀντικαταστήσετε τὰ καρύδια εἴτε μὲ κουκουνάρια εἴτε μὲ ἀμύγδαλα.
Μπακαλιάρος Ἁγιορείτικος
Συστατικὰ
800 γρ. μπακαλιάρο, καθαρισμένο καὶ ξαρμυρισμένο
1 κίλ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σὲ ροδέλες
1/2 κίλ. πατάτες σὲ φέτες ἐλαφρῶς τηγανισμένες
1 κουταλάκι πελτὲ ντομάτας
12 δαμάσκηνα ξινὰ
Παρθένο Σησαμέλαιο
Πιπέρι σπυρί, μπαχάρι σπυρί, χυμὸ ἀπὸ δύο λεμόνια
Ἐκτέλεση
Σὲ μέτρια φωτιὰ τσιγαρίζουμε τὰ κρεμμύδια σὲ Παρθένο Σησαμέλαιο καὶ ρίχνουμε τὸ μπαχάρι καὶ τὸ πιπέρι. Μόλις μαραθοῦν προσθέτουμε νερὸ γιὰ νὰ βράσουν τὰ κρεμμύδια. Ὅταν εἶναι σχεδὸν ἕτοιμα ρίχνουμε τὸν πελτὲ τῆς ντομάτας καὶ ἀνακατεύουμε μέχρι νὰ διαλυθεῖ. Στὴ συνέχεια τοποθετοῦμε τὶς πατάτες στὴ βάση τῆς κατσαρόλας, ἁπλώνουμε τὸ μπακαλιάρο καὶ στὰ κενὰ βάζουμε τὰ δαμάσκηνα. Δυναμώνουμε τὴ φωτιὰ καὶ βράζουμε τὸ φαγητὸ γιὰ 10΄. Κατὰ διαστήματα ἀνακινοῦμε τὴν κατσαρόλα χωρὶς νὰ ἀνακατεύουμε μὲ κουτάλι. Ὅταν εἶναι ἕτοιμο ρίχνουμε τὸ χυμὸ τοῦ λεμονιοῦ, φροντίζοντας νὰ πάει σὲ ὅλο τὸ φαγητό. Σερβίρουμε μὲ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μπακαλιάρος μὲ χόρτα τσιγαριστὰ
Συστατικά
1 κιλὸ μπακαλιάρο παστὸ
1 κιλὸ ἄγρια χόρτα
1/2 κιλὸ σπανάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο λάδι
2-3 ὥριμες τομάτες
ἁλάτι, πιπέρi
Ἐκτέλεση
Ξαρμυρίζουμε ἀπὸ τὸ βράδυ τὸν μπακαλιάρο (ἀλλάζοντας τὸ νερὸ 2-3 φορὲς) καὶ τὸν κόβουμε σὲ κομμάτια. Πλένουμε καὶ καθαρίζουμε καλὰ τὰ χόρτα καὶ τὸ σπανάκι. Τσιγαρίζουμε στὸ λάδι τὰ ψιλοκομμένα κρεμμύδια καὶ τὰ σκόρδα μέχρι νὰ ροδίσουν. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγα-λίγα τὰ χόρτα καὶ τὸ σπανάκι ἕως ὅτου μαραθοῦν. Μετὰ βάζουμε τὶς τριμμένες τομάτες μὲ τὸ λίγο ἁλάτι καὶ πιπέρι καὶ τ’ ἀφήνουμε νὰ βράσουν ὅλα μαζὶ γιὰ 20 λεπτά, σὲ μέτρια φωτιά.
Δέκα λεπτὰ πρὶν ψηθοῦν, τοποθετοῦμε τὰ κομμάτια τοῦ μπακαλιάρου. Τὸ φαγητὸ αὐτὸ γίνεται καὶ μὲ τομάτες καὶ χωρίς.
Σκορδαλιὰ τηγανιτὴ (τσιπουρομεζὲς)
Συστατικὰ
3-4 πατάτες βρασμένες σὲ ἁλατισμένο νερὸ
3-4-5 σκελίδες σκόρδο… ὅσο ἔντονό μας ἀρέσει
1 ἀβγὸ
πιπέρι ἢ μπούκοβο (καὶ ἐδῶ ὅσο μᾶς ἀρέσει)
μαιντανὸ
ἀλεύρι ἢ φρυγανιὰ γιὰ τὸ τηγάνισμα
Ἐκτέλεση
Ἀλέθουμε τὶς πατάτες καὶ προσθέτουμε τὸ σκόρδο λειωμένο ἢ τριμμένο ὅπως θὰ κάναμε γιὰ μία σκορδαλιά. Προσθέτουμε καὶ ἁλατοπίπερο, καὶ μαϊντανό, καὶ τὸ αὐγό. Πλάθουμε μπαλάκια, ἀλευρώνουμε καὶ τηγανίζουμε σὲ καυτὸ λάδι!
Από το orthodoxia-ellhnismos