Κατάγεται κατά βάση από τις Ινδία, Μαδαγασκάρη, Βραζιλία και Μαλαισία. Έχει θερμαντική δράση οπότε και μας ανοίγει την όρεξη και μπορεί να συνδυαστεί ακόμη και με φρούτα, κυρίως φράουλες, ροδάκινα και πορτοκάλι. Τι είναι;
Το πιπέρι που παλιά χρησιμοποιούνταν ως φυσικό αναλγητικό, είναι κάπως παρεξηγημένο μπαχαρικό... Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πειράζει στο στομάχι, είναι δύσπεπτο και συχνά προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές. Ισχύει... Όταν όμως αυτό χρησιμοποιηθεί με μέτρο, προσφέρει πολλά καλά στον οργανισμό μας και ναι, μπορεί να λειτουργήσει αποτοξινωτικά ακόμη και για την επιδερμίδα μας!

Επιστήμονες μάλιστα ερευνούν τη γενικότερη δράση του πιπεριού στον οργανισμό μας. Έτσι βρίσκονται προς μελέτη η αντικαρκινική δράση των διαφόρων ειδών πιπεριού, ο ρόλος τους στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, η θετική επιρροή τους στο νευρικό μας σύστημα αλλά και το κατά πόσο μπορούν αυτά να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας (κυρίως το τσίλι) και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Λέμε "ναι" στο πιπέρι, γιατί...
  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αφού περιέχει το συστατικό πιπερίνη που σύμφωνα με το Καρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Michigan προλαμβάνει ακόμη και τον καρκίνο του μαστού.
  • Αποτοξινώνει την επιδερμίδα.
  • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κρυολογήματα κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  •  Το μαύρο πιπέρι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή σιδήρου.
  • 100 γρ. πιπεριού περιέχουν 45 mg μαγνήσιο, 130 mg φώσφορο, 120 mg ασβέστιο, 42 mg κάλιο και 10 mg σίδηρο.
  • Το τσίλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και provitamin Α.
  • Το καγιέν είναι πλούσιο σε βιταμίνη A και C.
  • Το μαύρο πιπέρι ενισχύει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • To τσίλι και το καγιέν έχουν αντιθρομβωτική δράση.
  • Το μαύρο, άσπρο και πράσινο πιπέρι θεωρούνται πως έχουν αντιβακτηριακή κι αντιφλεγμονώδη δράση.
"Όχι" στο πιπέρι, αν...
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα έλκους, χολιλιθίασης (πέτρες στη χολή), ουρικής αρθρίτιδας κι αιμορροϊδων. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα ν' αποφεύγετε την κατανάλωση πιπεριού και να συμβουλευθείτε σχετικά τον ιατρό σας.

 
Top