Ο ΦΠΑ, τα έσοδα και οι μαξιμαλιστικοί στόχοι του ΥΠΟΙΚ


Για δύο λόγους εξετάζεται το ενδεχόμενο της αυθημερόν είσπραξης ΦΠΑ
Μπορεί όταν ακούστηκε για πρώτη φορά να προκάλεσε ελαφριά μειδιάματα, ωστόσο, τώρα τελευταία έχει αρχίσει να συζητείται σοβαρά, στο μέτρο βεβαίως του δυνατού.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο μίλησε το πρωί η Voria.gr, παραδέχθηκε ότι «πράγματι εξετάζουμε το ενδεχόμενο της αυθημερόν είσπραξης του ΦΠΑ», για δύο λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με την στήριξη των εσόδων, που έχει καταστεί αδήριτη και ο δεύτερος με την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μέσω του ανείσπρακτου ΦΠΑ έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι μέσω αυτής της λύσης, της αυθημερόν είσπραξης δηλαδή, θα μπορούσε να δοθεί μια διέξοδος στο διττό πρόβλημα.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η τεχνική αδυναμία που υπάρχει, για τη διευθέτηση του όλου ζητήματος. Γιατί, προς το παρόν, στο ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορούσαν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να σηκώσουν το βάρος. Και όλοι στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζουν αυτή τη «λεπτομέρεια» πολύ καλά.

 
Top