Θολό το τοπίο σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Μιλάμε για τα κατασχετήρια  σε δέκα δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που χρωστάει το  διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.5 εκ.ευρώ. Οι «Πρωταθλητές» στις οφειλές σύμφωνα με το ρεπορτάζ της καθημερινής (πηγή: kathimerini.gr), είναι οι Δήμοι Μεγάρων, με 45,3 εκατ. ευρώ, Μαραθώνα και Φυλής με 42 εκατ. ευρώ, Δελφών με 29,5 εκατ. ευρώ, Σαρωνικού με 11,7 εκατ. ευρώ, Σαλαμίνας με 9,6 εκατ. ευρώ, Παιανίας με 8,8 εκατ. ευρώ, Λαυρεωτικής με 6,6 εκατ. ευρώ, Θήβας με 5,3 εκατ. ευρώ και Αθηναίων με 5 εκατ. ευρώ.Τα κατασχετήρια έχουν σταλεί από τον Δεκέμβριο και προφανώς αφορούν  συσσωρευμένα χρέη που τα επαναφέρει η ΕΥΔΑΠ στο προσκήνιο αφού πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Μπορείτε να διαβάσετε πλήρως το ρεπορτάζ:

"Κατασχετήρια σε 10 δήμους έστειλε προχθές η ΕΥΔΑΠ, διεκδικώντας την καταβολή των οφειλών τους. Συνολικά, 60 δήμοι χρωστούν στην εταιρεία 338 εκατομμύρια ευρώ, με «πρωταθλητές» των χρεών τους Δήμους Μεγάρων, Μαραθώνα, Φυλής και Δελφών, ενώ τη λίστα των μεγαλοοφειλετών συμπληρώνουν υπουργεία, με χρέη 53 εκατ. ευρώ και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη 17 εκατ. ευρώ. Ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, πάντως, εκτιμά ότι το ζήτημα των οφειλών του κράτους στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να λυθεί από την κυβέρνηση πριν προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης, πρόκειται να δημιουργήσει στην ΕΥΔΑΠ τμήμα πιστωτικού ελέγχου και εισπράξεων, προκειμένου να διεκδικήσει με κάθε τρόπο το σύνολο των οφειλών. Ενα πρώτο δείγμα έδωσε προχθές, όταν η νομική υπηρεσία της εταιρείας έστειλε τα πρώτα 10 κατασχετήρια σε δήμους - και έπεται συνέχεια. «Θα εξαντλήσω ό,τι νόμιμο μέσο έχω, από διακοπές στην υδροδότηση, έως τις κατασχέσεις. Δεν είναι δυνατόν η ΕΥΔΑΠ να κόβει το νερό σε μια οικογένεια που χρωστά 100 ευρώ και να αφήνει δήμους με χρέη εκατομμυρίων, οι οποίοι εισέπραξαν το αντίτιμο του νερού από τους δημότες τους αλλά δεν το απέδωσαν σε αυτόν που τους το παρείχε. Ακόμα και στα υπουργεία, αν δεν πληρώσουν, θα τους κόψω το νερό», αναφέρει. «Πρωταθλητές» στις οφειλές είναι οι Δήμοι Μεγάρων, με 45,3 εκατ. ευρώ, Μαραθώνα και Φυλής με 42 εκατ. ευρώ, Δελφών με 29,5 εκατ. ευρώ, Σαρωνικού με 11,7 εκατ. ευρώ, Σαλαμίνας με 9,6 εκατ. ευρώ, Παιανίας με 8,8 εκατ. ευρώ, Λαυρεωτικής με 6,6 εκατ. ευρώ, Θήβας με 5,3 εκατ. ευρώ και Αθηναίων με 5 εκατ. ευρώ.
Αμεση είσπραξηΟσον αφορά τον τρόπο διευθέτησης των χρεών των δήμων, ο κ. Σταυρίδης δεν αφήνει πολλά περιθώρια. «Στο παρελθόν, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και τους δήμους, “χαρίζονταν” οι επιβαρύνσεις από την υπερημερία. Δεν πρόκειται να το κάνω, δεν σκοπεύω να χαρίσω χρήματα του Δημοσίου». Για τις παραχωρήσεις δικτύων ύδρευσης δήμων που είναι εκτός της εμβέλειας της ΕΥΔΑΠ (προκειμένου να αυξήσει το πελατολόγιό της με αντάλλαγμα τη διευθέτηση των χρεών), ο κ. Σταυρίδης εκτιμά ότι η εταιρεία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. «Αν το δίκτυο ενός δήμου είναι παλιό, θα μας κοστίσει χρυσάφι να το επισκευάσουμε, γιατί η ΕΥΔΑΠ παρέχει μια σταθερή ποιότητα νερού. Επομένως πρέπει η αξία του δικτύου να αντιστοιχεί στο χρέος».
Ο κ. Σταυρίδης θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να εισπραχθούν άμεσα τα χρέη, απ’ όπου κι αν προέρχονται. «Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι 2,2 εκατ. συνεπείς πελάτες της ΕΥΔΑΠ με μια αύξηση της τάξης του 40%. Αυτό, όμως, δεν είναι δίκαιο. Δεν θέλω να λειτουργούμε όπως η ΔΕΗ», εκτιμά. «Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε το τιμολόγιο του νερού και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας της εταιρείας».
Αναφορικά με την οφειλή του κράτους προς την εταιρεία (360 εκατ. ευρώ, που με τις επιβαρύνσεις ανέρχεται πλέον στα 520 εκατ. ευρώ) ως συνεισφορά στο επενδυτικό της πρόγραμμα, ο κ. Σταυρίδης είναι σαφής. «Το θέμα αυτό δεν αφορά τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά την κυβέρνηση. Αν δεν λυθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση». Οπως αναφέρει, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ είναι σήμερα 400 εκατ. ευρώ και θα πολλαπλασιαστεί αν λυθεί το θέμα των χρεών τρίτων και των οφειλών του κράτους."

πηγη
 
Top