Η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, δεν εμπιστεύεται πλέον το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη για τη φύλαξη των αποθεμάτων χρυσού που κατέχει.
Ανακοίνωσε  επισήμως ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα...
τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στη Γαλλία κι ένα μέρος του χρυσού της που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συνολικά 674 τόνους ή το 19% των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας.
Αποφάσισε επίσης να μην επαναπατρίσει το χρυσό της (το 13% των συνολικών αποθεματικών) που φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς, όπως υπενθύμισε ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη, από το 2000 έχουν ήδη επιστρέψει από το Λονδίνο 900 τόνοι χρυσού.
Η τράπεζα δεν αποκάλυψε, πάντως, πόσο θα στοιχίσει η μεταφορά του χρυσού και πώς ακριβώς θα γίνει.
Η Μπούντεσμπανκ δικαιολόγησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από την Τράπεζα της Γαλλίας με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται πλέον πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων μεταξύ των δύο χωρών αφού Γαλλία και Γερμανία χρησιμοποιούν και οι δύο το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Σήμερα στη Γαλλία φυλάσσονται 374 τόνοι χρυσού ή το 11% των συνολικών γερμανικών αποθεμάτων.
"Η Τράπεζα της Γαλλία παραμένει σημαντικός εταίρος μας. Την ευχαριστούμε που φύλαξε τον χρυσό μας και χαίρει της εμπιστοσύνης μας", διαβεβαίωσε ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη. Σημείωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο "διπλωματικό πρόβλημα" εξαιτίας της ανακοίνωσης αυτής η οποία έγινε λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από τη γαλλογερμανική Συνθήκη Συνεργασίας και Φιλίας.
Μέχρι το 2020 τα αποθέματα που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν στο 37% των συνολικών αποθεμάτων, από 45% σήμερα, θα επαναπατριστούν δηλαδή τουλάχιστον 300 τόνοι. Ο χρυσός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα μεταφερθεί στα χρηματοκιβώτια της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη. Σταδιακά τα αποθέματα εντός της Γερμανίας θα αυξηθούν από το 31% σήμερα στο 50%.
Η φύλαξη του γερμανικού χρυσού στο εξωτερικό είναι μια "ιστορική ιδιαιτερότητα" που έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο, εξήγησε ο Τίλε. "Για λόγους ασφαλείας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποφάσισε τη δεκαετία του 1950 να στείλει το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού της στη Δύση", στους συμμάχους της, υπενθύμισε. Έτσι, πριν από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, το 98% του χρυσού της Δυτικής Γερμανίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Στα τέλη του 2012 η Γερμανία διέθετε 3.391 τόνους χρυσού αξίας σχεδόν 138 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποθεματικά μεγαλύτερα και από αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μικρότερα μόνο από εκείνα των ΗΠΑ.
Από:  enet.gr
 
Top