Τα τρία σενάρια της κάλπης για τη λίστα Λαγκάρντ
Μας χωρίζει μόλις ένα εικοσιτετράωρο μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των λοιπών φερόμενων ως εμπλεκομένων στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ακόμη δεν έχει καταλήξει ο πολιτικός κόσμος με ποιο τρόπο θα διεξαχθεί η διαδικασία και πόσες κάλπες θα τελικά θα στηθούν.
Οπως μας λένε κοινοβουλευτικοί άντρες που μετράνε αρκετά χρόνια στα έδρανα, δεν έχει υπάρξει κατά το παρελθόν κάτι ανάλογο, με διαφορετικές από κάθε κόμμα προτάσεις παραπομπής προσώπων, και ο νομοθέτης δεν το έχει προβλέψει αυτό. «Ο Κανονισμός της Βουλής δεν περιγράφει ξεκάθαρα τη διαδικασία» μας δηλώνει με νόημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται πάσης φύσεως σενάρια, με τα επικρατέστερα να είναι τρία:
- Πρώτο και πιθανότερο είναι να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για παραπομπή: μία για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και από μία για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο. Οι βουλευτές θα πάρουν τέσσερα ψηφοδέλτια, το καθένα εκ των οποίων θα αναφέρει το πρόσωπο που επιθυμεί ή όχι ο ψηφοφόρος βουλευτής να παραπέμψει σε Προανακριτική Επιτροπή και για ποια αδικήματα.
- Το δεύτερο σενάριο φέρει να στήνονται μεθαύριο τρεις κάλπες, όσες και οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν την παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου. Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραπομπή τόσο του πρώην υπουργού όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εν μέρει αυτή η πρόταση έχει και τη στήριξη του ΚΚΕ. Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών τα δύο προαναφερόμενα πρόσωπα συν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο. Το συγκεκριμένο σενάριο κινείται στα όρια της Συνταγματικότητας και έχει ήδη καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
- Το τρίτο σενάριο είναι περισσότερο ευφάνταστο. Σύμφωνα με αυτό, που διακινήθηκε από κάποιους υπουργούς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προτείνεται να διεξαχθούν δύο ψηφοφορίες. Μία φανερή που θα κρίνει ποια από τις προτάσεις θα προκριθεί και στη συνέχεια μία μυστική για τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν ή όχι. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έμπαινε σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για παραπομπή ή μη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Να θυμίσουμε ότι για να παραπεμφθεί ένας πολιτικός σε προανακριτική απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

 
Top