Γιορτινή διάθεση, οικογενειακές συγκεντρώσεις, φαγοπότι και παράλληλα κατάθλιψη; Πως γίνεται να συνδυάζονται μεταξύ τους;
Η παγκόσμια, σχεδόν επιβεβλημένη χαρά και ευφορία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε κακή διάθεση, κάθε άλλο παρά γιορτινή...
Έτσι διαπιστώνοντας κανείς πως βρίσκεται στον αντίποδα της επικρατούσας ατμόσφαιρας, που σχεδόν επιβάλλει τη χαρούμενη διάθεση αισθάνεται αποκομμένος, μόνος και η θλίψη που πιθανώς βιώνει αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Αν και συνήθως οι κοινωνικές επαφές και η αλληλεπίδραση των ανθρώπων εμποτίζονται από αυτό το κλίμα χαράς, για αρκετούς η περίοδος αυτή δίνει περισσότερες αφορμές για αυτοκριτική, απολογισμό, σκέψεις για λάθη του παρελθόντος, χαμένες ευκαιρίες, άγχος για το μέλλον.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν το κλίμα των γιορτών ως μια συναισθηματική αντίφαση.
Ιδιαιτέρως τα Χριστούγεννα, που παραδοσιακά είναι η… επιτομή της οικογενειακής γιορτής της, της συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα και της σύσφιγξης των σχέσεων, μπορεί να πυροδοτήσουν συναισθήματα βαθειάς θλίψης και απώλειας. Καταστάσεις του σημερινού τρόπου ζωής όπως η μοναξιά και η αποξένωση τις οποίες δεν προλαβαίνουμε καν να αντιληφθούμε στην καθημερινή αναμέτρηση με το χρόνο, εμφανίζονται μπροστά μας αιφνιδιαστικά και με απειλητική διάθεση. Επίσης όταν κάποιος δεν μπορεί να βρεθεί με συγγενείς και φίλους, είτε λόγω απόστασης, είτε ρήξης στις σχέσεις, είτε ακόμη και λόγω θανάτου, τότε η απώλεια και η μοναξιά βιώνεται με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, η απουσία εκείνου που έχει φύγει, γίνεται ακόμα πιο έντονη στο οικογενειακό παζλ.
Παράλληλα, σε τέτοιες περιόδους, καθώς έχουμε μάθει η χαρά, η γιορτή, ακόμα και το «πόσο καλά περάσαμε» να μετριούνται με το πόσα μπορεί να ξοδέψει κανείς, οι οικονομικές δυσκολίες υπερμεγεθύνονται και φέρνουν καταθλιπτικά συναισθήματα. Καθώς λοιπόν είναι εύκολο να λυγίσουμε κάτω από το βάρος των υλικών και συναισθηματικών απαιτήσεων των γιορτών, μπορούμε να αντισταθούμε, φέρνοντάς τες στα μέτρα μας. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει πόσο και με ποιο τρόπο θέλουμε να «χαρούμε» τις γιορτές. Δεν υπάρχει κανένας παγκόσμιος άγραφος νόμος που να επιβάλλει να κολλήσουμε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη μας από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου! Αυτό που σίγουρα επιβάλλεται, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει όλα τα συναισθήματα που μπορούν να φέρουν αυτές οι μέρες: άγχος, μελαγχολία, απογοήτευση, θλίψη καθώς η εικόνα της χαρωπής οικογένειας που τρώει γύρω από το πλούσιο γιορτινό τραπέζι ανήκει περισσότερο σε σενάριο τηλεοπτικής διαφήμισης γνωστού αναψυκτικού, παρά σε αληθινές οικογένειες με αληθινές σχέσεις.
Έτσι, απαλλαγμένοι από το βάρος υπέρμετρων προσδοκιών για το πώς πρέπει να νιώθουμε τις μέρες αυτές και πόσο αρμονικά πρέπει να κυλούν όλα γύρω μας, ίσως καταφέρουμε να απολαύσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι γιορτινές ημέρες. Τη συντροφιά αγαπημένων προσώπων, το τσούγκρισμα των ποτηριών και ανταλλαγή ευχών αγάπης, αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές και ίσως λίγο χουζούρι στον καναπέ χαζεύοντας μια αγαπημένη ταινία.

entertv.gr
 
Top