Οι καλές παρέες αντιμετωπίζουν την επιληψία
Οι… καλές παρέες μπορούν να κάνουν τα υπερδραστήρια εγκεφαλικά κύτταρα που ευθύνονται για την επιληψία να λειτουργήσουν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα η ασθένεια να αντιμετωπιστεί οριστικά!
Αυτό το πολύ αισιόδοξο μήνυμα δίνει βρετανική έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Translation Medicine». Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ενός ιού, κατάφεραν να εγχύσουν νέα γονίδια σε έναν μικρό αριθμό νευρώνων και έτσι, για πρώτη φορά, κατάφεραν να θεραπεύσουν την επιληψία στα τρωκτικά.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του University College London ανέπτυξαν δύο τρόπους για να ελέγξουν τη συμπεριφορά μεμονωμένων κυττάρων μες στον εγκέφαλο προκειμένου να προλάβουν τις κρίσεις επιληψίας. Και οι δύο βασίστηκαν σε ιούς που εγχύθηκαν στον εγκέφαλο για να λειτουργήσουν ως οχήματα μεταφοράς μικροσκοπικών τμημάτων DNA στον γενετικό κώδικα μόλις λίγων χιλιάδων νευρώνων.
Η μία μέθοδος ενισχύει τα φυσικά επίπεδα αναστολής των εγκεφαλικών κυττάρων προκειμένου να τα «καταλαγιάζει». Μετά από περίπου δεκαπέντε μέρες ο αριθμός των κρίσεων επιληψίας στα ποντίκια που ακολουθήθηκε αυτή η μέθοδος μειώθηκε δραματικά και μέσα σε έναν μήνα τα τρωκτικά είχαν «ουσιαστικά θεραπευτεί».
«Είναι η πρώτη φορά που μια γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να σταματήσει ολοκληρωτικά τις κρίσεις. Προφανώς, αυτό μας γεμίζει ελπίδα. Τα φάρμακα δεν έχουν κάνει τίποτα για την επιληψία τα τελευταία 20 με 30 χρόνια» σχολιάζει ένας από τους ερευνητές, ο δρ Ρόμπερτ Γουάκ.
Η άλλη τεχνική βασίζεται σε ένα γονίδιο που προέρχεται από τα φύκια το οποίο μπορεί να ελέγχεται με το φως. Μετά από αυτή τη θεραπεία, η λειτουργία των νευρώνων δεν άλλαξε μέχρι που το γονίδιο που εγχύθηκε στους νευρώνες φωτίστηκε με ένα εμφυτευμένο λέιζερ. Το φως εμπόδισε τους νευρώνες να πυροδοτήσουν κρίσεις και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσε και ένας εμφυτευμένος απινιδωτής.
Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι μένει ακόμα πολύς ερευνητικός δρόμος μέχρι οι παραπάνω γονιδιακές θεραπείες να μπορέσουν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους.
Espressonews.gr 
 
Top