Bregovic: Δεν μπορείς να τα βάλεις με τους Έλληνες
Ο Goran Bregovic με αφορμή τη νέα του δουλειά «Champagne for Gypsies» και την επίσκεψη του στην Αθήνα μίλησε σε συνέντευξη του για τη μουσική και πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει τον κόσμο, τους τσιγγάνους από τους οποίους εμπνέεται αλλά και την άποψη του για τους Έλληνες.
«Οι Έλληνες έχουν μεγάλη παράδοση αντίστασης, επομένως, δεν μπορείς να τα βάλεις με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά ο σπουδαίος μουσικός συνθέτης.  «Οι Έλληνες έχουν βιώσει τις χειρότερες κρίσεις  στην ιστορία - η παρούσα δεν είναι η χειρότερη. Έχουν δει και έχουν ζήσει χειρότερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε αν πιστεύει όπως ο περισσότερος κόσμος ότι οι Έλληνες έχουν χάσει τη μαχητική τους διάθεση, ο ίδιος απάντησε: «Αν δεν είναι μαχητές οι Έλληνες, τότε ποιοι είναι; Οι Έλληνες είχαν πάντα μέσα τους αυτή τη μαχητικότητα και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε στο δρόμο κάθε μέρα. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε κάνει να χαμογελάς - και δεν υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις».
Σχετικά με την πηγή έμπνευσης του, τους τσιγγάνους, ανέφερε: « Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει πως οι τσιγγάνοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους και σε άλλους πολιτισμούς».
Τέλος πρόσθεσε : «Δεν είμαι τόσο αφελής να πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό είναι ένα προνόμιο των δυτικών καλλιτεχνών να συμπεριφέρονται σαν η μουσική να μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…»
Star.gr 
 
Top