- Σημαίνει ότι δε θα αποδίδει φόρους στην ελληνική οικονομία
- Για αρνητική εξέλιξη κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς
- Οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικής νομοθεσίας διώχνουν τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα λένε οικονομολόγοι
- Ποια τα σημεία-σταθμοί στην ιστορία της ΦΑΓΕ
Η απόφαση της ιστορικής εταιρίας ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία προκαλεί προβληματισμό στην αγορά παρά το γεγονός πως τα εργοστάσια της Ελλάδας θα παραμείνουν και θα λειτουργούν κανονικά.(διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της εταιρείας)

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο Newsit πως αυτό πρακτικά ανοίγει την πόρτα της σταδιακής εξόδου της εταιρείας στο εξωτερικό.

Αναμβισβήτητα η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου καλή για την ελληνική οικονομία και τα ταμεία του κράτους.

Οπως εξηγεί στο Newsit ο οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης "η διοικητικη μεταφορά μιας εταιρίας από την Ελλάδα στο εξωτερικό σημαίνει ότι αυτή σα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θα είναι πλέον υποκείμενο και φορολογικό αλλά και αστικό της δικαιοδοσίας των αρχών ενός ξένου κράτους. Πολύ απλά, η ΦΑΓΕ θα αποδίδει το φόρο και όλες τις επισυναπτόμενες εισφορές στο κράτος του Λουξεμβούργου και όχι στην ελληνική οικονομία".

Ο προβληματισμός στην αγορά είναι διάχυτος και για έναν ακόμη λόγο επισημαίνει ο κύριος Χιόνης "εκτός λοιπόν οτι θα χάσει η ελληνική οικονομία όλες τις εισφορές από τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους που απέδιδε η ΦΑΓΕ, έχει και έναν δικό της συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί η ΦΑΓΕ είναι μια εταιρεία καθοριστική στον χώρο των τροφίμων, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο να ενεργοποιηθούν διαδικασίες που θα συμπαρασύρουν και άλλες εταιρείες".

H MH ΣΤΑΘΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ "ΕΧΘΡΟΣ" ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Το αντιεπενδυτικό περιβάλλον και η μη σταθερή φορολογική νομοθεσία της Ελλάδας λειτουργούν αρνητικά για την ελληνική οικονομία.
"Εχουμε πει οτι η μόνιμη και σταθερή φορολογική νομοθεσία, όσο επαχθής και εαν είναι αποτελεί ένα κίνητρο για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα" τονίζει ο κύριος Χιόνης και συνεχίζει "το αντίθετο, όταν δηλαδή κάθε τρεις μήνες αλλάζουμε και μεταβάλουμε τη φορολογική νομοθεσία είνα ένα ισχυρό αντικίνητρο για να μετακομίσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Αν λοιπόν αυτές οι μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία προστεθούν και στη γενικότερη επιχειρηματική ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, δημιουργούν πάρα πολλά κίνητρα για τη μετακίνηση των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η "έξοδος" της ΦΑΓΕ από την Ελλάδα είναι αρνητική για την ελληνική οικονομία και αυτή τη στιγμή μετά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας οι ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις ειναι αυτές που κάποια στιγμή θα σηματοδοτήσουν την ημερομηνία εξόδου από την κρίση αλλά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας".

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΓΕ 
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926, ένα γαλακτοζαχαροπλαστείο κάνει την εμφάνισή του στην, εξοχική τότε, οδό Πατησίων. Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα. Η φήμη του γιαουρτιού του αρχίζει να απλώνεται σιγά - σιγά σε όλη την Αθήνα. Στη στάση έξω από το μαγαζί του Φιλίππου, το τραμ της εποχής σχεδόν αδειάζει, καθώς πολλοί είναι οι επιβάτες που έρχονται ειδικώς προκειμένου να αγοράσουν το ξακουστό πλέον γιαούρτι. Έτσι, το μικρό κατάστημα της οδού Πατησίων γίνεται μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση, και αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία έμελλε να χτιστεί η μελλοντική κορυφαία ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, η ΦΑΓΕ.

ΣΗΜΕΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΓΕ

1926: Γαλακτοπωλείο Αθανάσιου Φιλίππου, στην οδό Πατησίων 213

1954: Ξεκινά η οργάνωση του πρώτου δικτύου χονδρικής πώλησης γιαουρτιού και η δραστηριοποίηση στην οικογενειακή επιχείρηση του Ιωάννη Φιλίππου, Επίτιμου Προέδρου σήμερα της ΦΑΓΕ

1964: Ιδρύεται βιοτεχνία παραγωγής γιαουρτιού (και ειδών ζαχαροπλαστικής) στο Γαλάτσι από τους αδελφούς Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου

1975: Μεταφορά της ΦΑΓΕ στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, όπου παράγεται το πρώτο ελληνικό τυποποιημένο και επώνυμο γιαούρτι, το Total

1980: Έναρξη εξαγωγών. Πρώτη χώρα, η Αγγλία

1991: Είσοδος στην κατηγορία των τυροκομικών

1993: Είσοδος στην κατηγορία του γάλακτος

2008: Έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην Αμερική
 
Top