Σβήνουν και γράφουν φόρους


Ουδείς αυτήν τη στιγμή είναι σε θέση να προβλέψει πού θα «καθίσει η μπίλια» των φοροαλλαγών, καθώς ο καθένας αρμόδιος υποβάλλει και μία πρόταση ή ένα σενάριο.
Σε «γεφύρι της Αρτας» έχει εξελιχθεί το νέο φορολογικό, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη διακομματική επιτροπή να γράφουν και να σβήνουνδιατάξεις.
Ουδείς αυτήν τη στιγμή είναι σε θέση να προβλέψει πού θα «καθίσει η μπίλια» των αλλαγών και, όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και τις συσκέψεις, «έχουμε απλώσει τραχανά», καθώς ο καθένας αρμόδιος υποβάλλει και μία πρόταση ή ένα σενάριο.
Το σίγουρο
Η μόνη σταθερή πυξίδα που υπάρχει είναι ο δημοσιονομικός στόχος για επιπλέον έσοδα 3 δισ. ευρώ από τους φόρους, και από κει και πέρα το χάος. Σύμφωνα με την πλημμυρίδα διαρροών στον Τύπο από το υπουργείο Οικονομικών, τη μία μέρα διατηρείται το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους και την άλλη καταργείται. Τη μία μέρα αλλάζουν τα κλιμάκια και οι συντελεστές και λίγες μέρες αργότερα παραμένουν ως έχουν.
«Κούρεμα»
«Τραγέλαφος» και σε άλλα καυτά σημεία του φορολογικού. Από τη μία καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές και από την άλλη κάποιες διατηρούνται, αλλά με εισοδηματικό πλαφόν.
Τώρα τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας σενάριο για «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης και, μάλιστα, από τα φετινά εισοδήματα, στο πλαίσιο όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών του εξορθολογισμού του συστήματος.
Σβήνουν και γράφουν φόρους
Ασανσέρ
Κομφούζιο και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου ο ενιαίος συντελεστής φορολογίας ανεβοκατεβαίνει από το 35% στο 28%, ενώ εναλλάσσονται αντικρουόμενα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από τα δελτία παροχής υπηρεσιών εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Το ίδιο θολό σκηνικό και με τη φορολογία ακινήτων, όπου το αφορολόγητο όριο «μπαίνει και βγαίνει» και οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου παίζουν σε ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης.
Ξεκαθάρισμα
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την άκρατη σεναριολογία για τα νέα φορολογικά μέτρα σε αντικειμενικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, την πίεση του χρόνου και τις αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή στο μείγμα των μέτρων με τις περικοπές στις δαπάνες.
Εκτιμούν όμως ότι «η σκόνη θα καθίσει» μέσα στις επόμενες ημέρες με την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων για το νέο φορολογικό καθεστώς στο εισόδημα και στα ακίνητα.
Nέα τεκμήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» περιλαμβάνονται η εφαρμογή νέων τεκμηρίων και τεκμηρίων στους φορολογικούς ελέγχους για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επάνδρωση του μηχανισμού με εξειδικευμένους ιδιώτες και εταιρείες, καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών στις ελεγκτικές και εισπρακτικές δημόσιες υπηρεσίες.
Επιστρέφουν
Εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 160,1 δισ. ευρώ από 158,7 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Οι καταθέσεις ήταν σχετικά σταθερές μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς μειώθηκαν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά είναι χαμηλότερες κατά περίπου ένα τρίτο από το υψηλό επίπεδο του Δεκέμβριου του 2009. κ.Α.
  • Η εφαρμογή mobile banking της Citi για εταιρικούς πελάτες CitiDirect BE Mobile» ξεπέρασε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της τα 10 δισ. δολάρια σε αξία συναλλαγών. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται από 400.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα (υπάρχουν 60.000 πελάτες) είναι διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, σύντομα και στην ελληνική. Μ.Α.
  • Η νέα καμπάνια της Ηλεκτρονικής καλεί με πανηγυρικό και εορταστικό τρόπο τους καταναλωτές να ξεσηκωθούν ενάντια στην ακρίβεια. Με σύνθημα: «οι Ελληνες δίνουμε μάχη με την ακρίβεια», ο «Αλέκος» μαζί με την Πίτσος προσκαλούν τον κόσμο σε μία άνευ όρων αντίσταση στην ακρίβεια. Οπως το ’40, έτσι και τώρα, στρατιωτικά οχήματα παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, ξεσηκώνοντας τον κόσμο, υπό τον ήχο ιστορικών τραγουδιών και εμβατηρίων. Για 10 ημέρες, στα καταστήματα της Ηλεκτρονικής, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να βρουν μεγάλες προσφορές σε όλα τα προϊόντα της Πίτσος.
  • Μ.Α.
ο Τσόμσκι για την Ελλάδα
Οι εμμονές και οι δυσλειτουργίες
Για καταστροφική για την Ελλάδα οικονομική πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο ο Νόαμ Τσόμσκι, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες πιέζονται πέρα από την ικανότητά τους να αντέξουν και οδηγούνται στα επίπεδα ζωής της δεκαετίας του 1960.
Ο Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής δήλωσε ότι η επιλογή της λιτότητας είναι οικονομικά αδιέξοδη και κάτι περισσότερο από μια εμμονή για την τιθάσευση του πληθωρισμού:
«Είναι ένας ταξικός πόλεμος» με πολιτικές νεοφιλελεύθερης κοπής που γκρεμίζουν το κοινωνικό κράτος χωρίς να καταφέρνουν να ξαναζωντανέψουν την οικονομία ή ακόμη να σβήσουν το χρέος
Πάντως, σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι, υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα που «ήταν μία εν μέρει δυσλειτουργική κοινωνία… Οι πλούσιοι μόλις που πλήρωναν τους φόρους – συμβαίνει και αλλού, «αλλά εκεί το παράκαναν», ενώ υπάρχει και μια «άχρηστη και επιβλαβής γραφειοκρατία».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
 
Top