Ενιαίος φόρος σε σπίτια, οικόπεδα, χωράφια. Καταργείται το χαράτσι
Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα έρθουν από το 2013. Κάθε δομημένη και μη επιφάνεια θα φορολογηθεί με στόχο να κερδίσει από αυτούς τους νέους φόρους το κράτος περίπου 3 δισ. και μάλιστα άμεσα μέσα στο 2013, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου φόρου.
Από τη νέα φορολογία δεν θα γλυτώσουν ούτε οι αγρότες που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις γης που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειές τους. Τα αγροτικά ακίνητα θα φορολογούνται με χαμηλότερη φορολογία από τα υπόλοιπα ανάλογα την τοποθεσία που βρίσκονται και την έκτασή τους.
Όσοι λοιπόν έχουν στο όνομά τους έστω και ένα χωράφι θα  πληρώνουν πλέον φόρο. Σπίτια, γραφεία, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταργήσει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και στη θέση τους να μπει ένας ενιαίος φόρος ακινήτων όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα της Κυριακής στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.
Οπως προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, με εκπροσώπους των κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα από την 1-1-2013, στη θέση του υφιστάμενου ΕΕΤΗΔΕ (εισπράττεται μέσω ΔΕΗ) και του ΦΑΠ, θα είναι επαχθέστερο. Ο νέος φόρος θα ενσωματώσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και τα αγροτεμάχια.

Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια αν και η Τρόικα πιέζει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατ΄ επιταγή του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).
Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών που αναφέρθηκαν παραπάνω. 
Σήμερα το «χαράτσι»  μέσω της ΔΕΗ επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς κανένα αφορολόγητο τη στιγμή που ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ
Όσον αφορά στους αγρότες ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετική κλίμακα ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

 
Top