Με 72 εκατ. ευρώ αγοράζει η Aegean το 100% της Olympic Air
Τίτλοι τέλους και για την νέα Ολυμπιακή «Olympic Air» που «ευδόκησε» να λειτουργήσει διαρκώς συρρικνούμενη για μια περίπου 2ετία υπό τις εντολές του πάλαι ποτέ «σωτήρα» της κ Ανδρέα Βγενόπουλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας ,σε σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της Olympic Air που ολοκληρώθηκε προ ολίγου ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ Μαλαματίνα ότι η εταιρεία πωλείται κατά 100% στην μέχρι πρότινος ανταγωνίστρια της εταιρεία Aegean Airlines κατά 100% αντί ποσού 72 εκατ.ευρώ .
Σύμφωνα με τα σχέδια των διοικήσεων των δύο εταιρειών ,σε πρώτη φάση η Olympic Air θα λειτουργήσει ως θυγατρική της Aegean Airlines ενώ οι διαδικασίες συγχώνευσης θα ξεκινήσουν από την ενοποίηση του management. Αυτό βεβαίως θα σημάνει και νέες απολύσεις προσωπικού ,που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 10%-12% επί του συνόλου των εργαζομένων και των δύο εταιρειών
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ,όλα τα παραπάνω κοινοποιήθηκαν στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ως δεδομένα τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2011 είχε «μπλοκάρει» την πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο εταιρειών για λόγους ανταγωνισμού απαγορεύοντας μάλιστα και τη συνεργασία τους για μία 2ετία, αναφέρει το iefimerida.gr.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ,το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί στην παρούσα φάση με προσφυγή στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα ξεπεραστεί έτσι η σκόπελος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Τέλος η πλήρης συγχώνευση των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.
Η ανακοίνωση της Marfin Investment Group
Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση του συνόλου των μετοχών της Olympic Air («Olympic») στην Aegean Airlines («Aegean»). Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €72 εκατ. σε μετρητά και θα καταβληθεί τμηματικά. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Olympic θα αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, «Αεροπορία Αιγαίου». Επιπλέον, θα διατηρηθούν παράλληλα τα δύο εμπορικά ονόματα «Olympic» και «Aegean» ενώ κάθε εταιρεία θα διατηρήσει το επιμέρους πτητικό έργο, το στόλο και το προσωπικό της. Οι διοικητικές, εμπορικές και τεχνικές υπηρεσίες αναμένεται να ενοποιηθούν σταδιακά, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση των απαραίτητων συνεργειών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση στόλου και δικτύου των δύο εταιρειών.
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων Επιτροπών Ανταγωνισμού και των λοιπών αρμόδιων εποπτικών αρχών, οι οποίες θα προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Σχολιάζοντας την συμφωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε τα παρακάτω:
«Το 2009, η MIG, αποφάσισε την εξαγορά της Olympic Air, μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας από την Ελληνική κυβέρνηση, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της πρότερης αίγλης ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικών σημάτων. Παρά τις προκλήσεις του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και του σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος του εγχειρήματος, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή δημιουργία μιας εταιρείας που βασίζεται στο εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών, ποιότητας, αξιοπιστίας και στη χρήση ενός σύγχρονου στόλου αεροσκαφών. Πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε καθοριστικά στην αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών της ελληνικής αγοράς αερομεταφορών.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, συνετέλεσε στην αναπόφευκτη μείωση της επιβατικής μεταφορικής κίνησης κυρίως λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατέστησε αναγκαία την σκοπούμενη συναλλαγή για την επιβίωση του Ελληνικού αεροπορικού κλάδου. Πιστεύουμε ότι χωρίς την εν λόγω συμφωνία, οι συνεχιζόμενες λειτουργικές ζημίες και η αναπόφευκτη συρρίκνωση δραστηριοτήτων των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών θα ενίσχυε την εξάρτηση της χώρας από τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες θέτοντας σε κίνδυνο την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας καθώς και τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου. Μέσω της συμφωνίας αυτής εξασφαλίζουμε την μελλοντική χρήση του εμπορικού σήματος της Ολυμπιακής, ένα αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε σημαντικά τις δυνατότητες συνεχούς και απρόσκοπτης αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
H εν λόγω συμφωνία, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της MIG να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητες της με θετικές προοπτικές, στοχεύοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους του Ομίλου κατά την προσδοκώμενη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων ετών.»
 
Top