Και από το γεγονός ότι έχω γεννηθεί σε ένα χωριό του Δήμου Κορώνης του Νομού Μεσσηνίας, θα αναφερθώ στη γνωστή ανά το πανελλήνιο, λαϊκή παροιμία: «Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη», διότι πολλοί την χρησιμοποιούν χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή της.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που το λιμάνι της Κορώνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, το «Μπεηλίκι» της Κορώνης, ήταν το πιο σημαντικό. Ο Σουλτάνος για να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τον Μπέη της Κορώνης, τον όριζε ο ίδιος και συνήθως ήταν άνθρωπος αποκλειστικά δικός του, στενός φίλος του, συγγενής του, από την ρίζα των Οθωμανών κλπ. Ο Μπέης της Κορώνης, ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της τουρκικής διοίκησης στην Πελοπόννησο.

Πρώτος ήταν ο Πασάς της Τρίπολης. Όμως, λόγω της στενής σχέσης του Μπέη της Κορώνης με τον Σουλτάνο, ο Πασάς είχε κάθε λόγο να τα έχει καλά με τον Μπέη και να λέει καλά λόγια για τον Πασά στον Σουλτάνο.

Μια εποχή ο Μπέης, ήταν ένας Τούρκος, ο οποίος συζητούσε με τον κόσμο και είχε δημιουργήσει φίλους Κορωναίους κι όταν του ζητούσανε κάποιο χατήρι (ρουσφέτι), που ήταν στην αρμοδιότητα του Πασά της Τρίπολης, του έδινε σημείωμα για τον Πασά και το θέμα τους το τακτοποιούσε αμέσως. Πολλοί προσπαθούσαν να βρουν κάποιο γνωστό Κορωναίο, που να είναι φίλος του Μπέη δηλ. «Μπάρμπας» για να μεσολαβήσει προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Από τότε, επεκράτησε η λαϊκή ρήση «Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη…», λύνεται το πρόβλημα σου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΓΑΛΛΟΣ
Υποστράτηγος ε.α. τ. Αστυνομίας Πόλεων
 
Top