Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή)
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, παρά τη δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης. Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής...
που δείχνουν τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,7%, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, προκαλούν έντονο προβληματισμό. Την ίδια ώρα η βιομηχανία τροφίμων εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, επικαλούμενη το υψηλό κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,7% τον Αύγουστο του 2012 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, ενώ μόλις μέσα σε δύο χρόνια η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 14,87% (από τα 36,9 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2010 σε 31,45 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2012 σε σταθερές τιμές). Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο κοινοτικό καθώς και από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ισπανία, έχοντας αυξηθεί σε διάστημα δύο ετών κατά περίπου 8%.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Αυγούστου προκύπτει ότι σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 1,8% οι τιμές στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών στα νωπά φρούτα (4,8%), νωπά λαχανικά (10%), δημητριακά και παρασκευάσματα (0,6%), ψάρια (2%), γαλακτοκομικά και αυγά (2%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (1,4%), αναψυκτικά (9,4%), χυμοί φρούτων (6,3%). Στα δύο τελευταία προϊόντα η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% που ίσχυσε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Μεγάλη είναι η αύξηση στην ομάδα «Στέγαση», λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης (15,6%), του φυσικού αερίου (19,8%) και του ηλεκτρισμού (16,3%), καθώς και στην ομάδα «Μεταφορές» κατά 4,4% λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης (10,1%), των τελών κυκλοφορίας (9,7%) και των εισιτηρίων των αεροπλάνων (15,1%).
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης δήλωσε ότι «οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές και όπου μπορούν τις μειώνουν», ενώ εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα, λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους. Προσέθεσε δε ότι «δραστικές μειώσεις τιμών θα προκύψουν μόνο από καινούργια προϊόντα τα οποία θα έχουν σχεδιασθεί εξαρχής να παράγονται φθηνότερα».
Αναμφίβολα, πάντως, οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και ειδικά των δημητριακών προκαλούν έντονη ανησυχία. Η τιμή εξαγωγής του σιταριού την Παρασκευή ήταν 371 δολάρια/τόνο (τιμή HRW FOB Gulf) έναντι 343 δολαρίων/τόνο έναν χρόνο πριν, ενώ η τιμή εξαγωγής στη Ρουέν (αποτελούν μαζί με τις τιμές HRW FOB Gulf τους βασικούς δείκτες για τις τιμές πώλησης σιταριού) ήταν 346 δολάρια/τόνο έναντι 293 δολαρίων/τόνο ένα χρόνο πριν.