Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Με μια εξαιρετική έκθεση συλλεκτικών παλαιών χαρτών ξεκίνησε τη φετινή δραστηριότητά του το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, εγκαινιάζοντας την εικαστική σεζόν της χρονιάς 2012-2013 και δίνοντας το αισιόδοξο στίγμα ότι παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες η Αθήνα είναι τελικά μια πόλη δημιουργική και σε διαρκή κίνηση.
Η έκθεση αποτελείται από 200 περίπου πρωτότυπους παλαιούς χάρτες, που ανήκουν στη συλλογή του καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Ν. Σουκάκου. Ο συλλέκτης ξεκίνησε συμπτωματικά την μοναδική συλλογή χαρτών, πριν από 20 περίπου χρόνια στην Ουγγαρία. Εκεί αγόρασε έναν χάρτη του 18ου αιώνα για την Ελλάδα σε μια γελοία τιμή, αντίστοιχη των 5 ευρώ. Αυτό ήταν και το εναρκτήριο κέντρισμά του για να εντρυφήσει στην χαρτογραφία και να δημιουργήσει την συλλογή του.
Οι χάρτες της συλλογής του κ. Παναγιώτη Σουκάκου που εκτίθενται περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εξέλιξης της χαρτογραφίας, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, όπως χάρτες του χερσαίου και νησιωτικού χώρου, ιστορικούς, θρησκευτικούς και σατιρικούς χάρτες, προμετωπίδες και σελίδες τίτλου από εξαιρετικής επιμέλειας χαρτογραφικές εκδόσεις. Οι χάρτες εστιάζουν στην χαρτογραφική απεικόνιση του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, της Μεσογείου και αφορούν μυθολογικά και ιστορικά δρώμενα και γεγονότα. Πηγές τους είναι η ελληνική μυθολογία και ιστορία, όπως Αργοναυτική Εκστρατεία, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Περσικοί πόλεμοι, εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ. Η συλλογή διατρέχει την ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία, τους χρόνους της αναγέννησης, τους θρησκευτικούς χάρτες (όπου μπορεί κανείς να δει τα όρια μεταξύ των διαφόρων πατριαρχείων), και φτάνει μέχρι το 19ο αιώνα με μια επιλογή χαρτών προπαγανδιστικών και χιουμοριστικών του 2ου μισού του 19ου αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους χάρτες υπάρχει και ένας σχεδιασμένος και τυπωμένος στη Γαλλία κατά της Γερμανίας, όπου με φαρδιά γράμματα αναγγέλλει ότι «το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Πρωσίας είναι ο πόλεμος». Ουδείς συνειρμός με την σημερινή ευρωπαϊκή επικαιρότητα.
Ένα σπάνιο έκθεμα της συγκεκριμένης έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη είναι και η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (από τη συλλογή Sylvia Ioannou Foundation), γιατί σπάνια έχει παραχωρηθεί προς έκθεση στο κοινό. Τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη και είναι δωδεκάφυλλη. Δηλαδή αποτελείται από δώδεκα ανεξάρτητους χάρτες, οι οποίοι όταν εκτίθενται ενωμένοι δείχνουν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο με την ιστορία, τα τοπωνύμια της και πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών, στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και μας θυμίζει τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και σπάνια εκτίθεται στο κοινό.
Με δεδομένη τη σημερινή κατσούφικη περιρρέουσα ατμόσφαιρα η έκθεση χαρτογραφίας στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη θα μας φτιάξει σίγουρα τη διάθεση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα, T: 210-3611206, info@theocharakis-foundation.gr www.thf.gr
 
Top