lathrometanastessitisi
Δεν μας έφθανε η κακή μας οικονομική μοίρα και τα δεκάδες προβλήματα που μας έχει αυτή κληροδοτήσει, δεν μας έφθαναν τα πρόσθετα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που και πάλι θα επιβαρύνουν τα πορτοφόλια μας, τώρα πρέπει να δώσουμε και 5,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κτηριακού συγκροτήματος υποδοχής λαθρομεταναστών στην Ορεστιάδα.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, περίπου άλλα τόσα θα μας κοστίσει η ετήσια σίτιση και συντήρηση του κέντρου το οποίο θα φιλοξενεί όσους παρανόμως μπήκαν (και δεν θέλουν να βγουν) στην πατρίδα μας.
Πιο συγκεκριμένα με κοινή του απόφαση την 1η Αυγούστου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης ενέκριναν τη δημιουργία συγκροτήματος σε οικόπεδα 17 στρεμμάτων στον Δήμο Φιλακίου Ορεστιάδος.
Η τοποθέτηση των εγκαταστάσεων θα περιλάβει 2,6 στρέμματα λυόμενων κατασκευών. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως το αρχικό κόστος που μελετήθηκε δείχνει να είναι μεγάλο, καθώς ήδη στον χώρο υπάρχουν ήδη κτίσματα που θα μπορούσαν με απλές τροποποιήσεις να φιλοξενήσουν τους λαθρομετανάστες ενώ γενικά γνωστό είναι πως το κόστος των προκάτ εγκαταστάσεων δεν είναι υψηλό.
Πάντως το μείζον είναι πως οι διαδικασίες πλέον προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και αυτό βοηθά στην τήρηση της ευνομίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η παραχώρηση χρήσης γης του συγκεκριμένου οικοπέδου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έγινε τον Ιούλιο του 2011 με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας & Θράκης.
Όμως υπήρξε αργοπορία ενός ολόκληρου χρόνου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και επιτέλους να γίνει πραγματικότητα αυτό το νέο κέντρο. Πάντως το βάρος του προϋπολογισμού ύψους 5.500.000 ευρώ περίπου μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, κατά 75% θα προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Πράγμα που σημαίνει πως περί τα 2 εκατ. ευρώ θα είναι το τελικό κόστος – επιβάρυνση του Δημοσίου για αυτό το έργο. Το πρόβλημα όμως ξεκάθαρα βρίσκεται στις άλλες δαπάνες που πλέον θα υπάρξουν και τις οποίες εις ολόκληρον θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Και πρόκειται για τις δαπάνες διαμονής και σίτισης.
Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 5 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσουν. Ήδη αυτό το ποσό θεωρείται πολύ μεγάλο για μια χώρα που αντιμετωπίζει τα δικά της σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα μια πρώτη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ζητηθεί από τις χώρες των οποίων υπήκοοι είναι οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες να έχουν μια μορφή συμμετοχής γεγονός πάντως δύσκολο βάσει των διεθνών συνθηκών.
Η μελέτη και τα 300 εκατ. ευρώ ετήσια δαπάνη Παράλληλα μελετάται σχέδιο ενεργοποίησης Ελλήνων πλοιoκτητών για την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες τους μέσα από συγκεκριμένα δρομολόγια ή ακόμα και πτήσεων της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που θα πηγαίνουν πίσω στις πατρίδες τους τα καραβάνια των λαθρομεταναστών.
Όμως σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάζονται ως προς την επαναπροώθηση και πάλι το πρόβλημα είναι ένα και μείζον: οι νέες δαπάνες που απαιτούνται. Έρευνα μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πριν από χρόνια πως μια οργανωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό ενδεχομένως να χρειάζεται πόρους άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως ώστε να υπάρξει άμεσο αντίκρισμα.
Λεφτά που πολύ δύσκολα φυσικά μπορούν σήμερα να βρεθούν υπό το βάρος του οικονομικού κραχ και της αδυναμίας του Δημοσίου μας. Στις παραπάνω δαπάνες θα πρέπει να προστεθούν κι εκείνες της αύξησης των οδοιπορικών που θα προκύψουν για τις αυξημένες πλέον αστυνομικές δυνάμεις που θα υπάρχουν στην περιοχή καθώς ήδη ο αριθμός των αστυνομικών θα αυξηθεί στους 1.800 από 400 που είναι σήμερα.
Δαπάνες που ήδη έχουν προϋπολογισθεί από τη μεριά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και που θα ισοφαριστούν από το κλείσιμο Σχολών Αστυνομίας στην περιοχή και ιδιαίτερα αυτών στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο. Πρόκειται για πόρους που στο σύνολο τους θα διοχετευθούν στη διαβίωση των λαθρομεταναστών.
Πηγή: www.eglimatikotita.gr
 
Top