Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στο ζενίθ τους. Οι παραλίες είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τις πισίνες.
Αν και η κολύμβηση είναι μια πολύ καλή άσκηση και φυσικά ένας ιδανικός τρόπος χαλάρωσης και αναζωογόνησης, πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ώστε να αποφύγουμε μολύνσεις από δερματικά μεταδοτικά νοσήματα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι οι μυρμηκιές και οι μύκητες. Σήμερα θα δούμε μερικά πράγματα για τις πρώτες.

Οι μυρμηκιές οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος με τους 150 περίπου υπότυπους είναι επίσης το αίτιο για τα οξυτενή κονδυλώματα, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη μποβενοειδή βλατίδωση και άλλες λιγότερο συχνές παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα οι μυρμηκιές οφείλονται συνήθως στους υπότυπους 1,2,4,27 και 29. Υπολογίζεται ότι μυρμηκιές εμφανίζει περίπου το 10% του πληθυσμού ενώ το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στα άτομα που συχνάζουν σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια, λόγω της συνύπαρξης με άλλους αθλητές και της επαφής της υγρής επιφάνειας του δέρματος με επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό.

Η μετάδοση του ιού γίνεται με άμεση (π.χ. με τη χειραψία) ή με έμμεση επαφή (περπάτημα χωρίς υποδήματα στους διαδρόμους του κολυμβητηρίου). Φυσικά δεν θα κολλήσουν μυρμηκιές όλοι όσοι ακολουθούν τις προηγούμενες πρακτικές. Η άμυνα του οργανισμού και η ικανότητα να περιορίζει και να απομακρύνει τον ιό από τα δερματικά κύτταρα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εμφάνιση ή όχι των βλαβών.

Βασικές αρχές που πρέπει να τηρούν όλοι οι αθλούμενοι είναι οι παρακάτω:

Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά τις δικές σας σαγιονάρες σε όλους τους χώρους του κολυμβητηρίου (γύρω από την πισίνα, στους διαδρόμους, στα ντούζ και τα αποδυτήρια) και σε καμία περίπτωση μην περπατάτε ξυπόλυτοι.

Αν τα πέλματα εμφανίζουν γενικά έντονη ξηροδερμία και ρωγμές, χρησιμοποιείστε μια ειδική ενυδατική κρέμα ώστε να αποκατασταθεί η υφή τους. Το τραυματισμένο και ξηρό δέρμα, ιδιαίτερα αν έχει διαβροχή μετά από την παραμονή για αρκετή ώρα στο νερό είναι ευάλωτο σε μολύνσεις από τον ιό των θηλωμάτων.

Μην μοιράζεστε με άλλους κοινές πετσέτες, μαγιώ ή γενικά οτιδήποτε μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό.

Αν παρά τις προφυλάξεις το δέρμα σας παρουσιάσει κάποιες παχύνσεις που σας φαίνονται για μυρμηκιές –οβάλ ή στρογγυλές παχύνσεις με κιτρινωπό ή λευκωπό χρώμα κυρίως στα χέρια ή στα πέλματα- μην αρχίσετε να τις σκαλίζετε μόνοι σας. Ο κίνδυνος για επέκταση της μόλυνσης και στο υπόλοιπο δέρμα με αυτοενοφθαλμισμό είναι μεγάλος, ενώ από την άλλη οι παχύνσεις μπορεί να μην είναι μυρμηκιές αλλά απλά κάλοι. Ζητήστε λοιπόν πριν κάνετε οτιδήποτε τη συμβουλή του ειδικού που φυσικά είναι ο δερματολόγος ο οποίος θα σας προτείνει και την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση θεραπεία. Έτσι μπορεί να γίνει αντιμετώπιση των μυρμηκιών στο ιατρείο με κρυοθεραπεία ή καυτηριασμό με laser ή διαθερμία ενώ μπορεί να χορηγηθούν και φαρμακευτικά σκευάσματα με κερατολυτικές ουσίες που τις εφαρμόζει ο ίδιος ο ασθενής στο σπίτι. Τέλος, αρκετές φορές με τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών οι μυρμηκιές εξαφανίζονται μόνες τους χωρίς κάποια εξωτερική παρέμβαση.

tromaktiko
 
Top