Οι Ελληνες πολιτικοί έκαναν «ηλιθιότητες», όμως μια συλλογική καταδίκη των Ελλήνων, κάτι που συμβαίνει ολοένα και περισσότερο, είναι απορριπτέα, τόνισε με έμφαση ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.
Ο Φίσερ έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επισημαίνοντας πως, γενικά, θα πρέπει να απορρίπτονται αρνητικές, συλλογικές κριτικές κατά λαών.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη η Αυστριακή Βουλή, ο κ. Φίσερ ανέφερε πως θα επικυρώσει με την υπογραφή του, αφού πρώτα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενό τους.
Παρατήρησε συγχρόνως πως, σε αντίθεση με τη Γερμανία, μια εξέταση τόσο του Δημοσιονομικού Συμφώνου όσο και του ΕΜΣ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αυστρία, είναι δυνατή, μόνον μετά την υπογραφή τους από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο.
Ο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια — στις 8 Ιουλίου του 2004 — είχε πρωτοορκιστεί στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας (ΣΣ εξελέγη πρώτη φορά ομοσπονδιακός πρόεδρος τον Απρίλιο του 2004 και επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία τον Απρίλιο του 2010), επισήμανε πως εάν οι δύο αυτοί νόμοι έχουν προκύψει αντισυνταγματικά, θα πρέπει να αρνηθεί την υπογραφή τους.
Από την άλλη, εάν είναι δεδομένη η συνταγματικότητά τους, υπάρχουν όμως επιχειρήματα «υπέρ και κατά», τότε την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και αυτό μπορεί να γίνει μετά τη δική του υπογραφή και ο ίδιος , δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα και πρόκειται να εξετάσει τώρα το περιεχόμενό τους με τους νομικούς συμβούλους του.
Η αυστριακή Βουλή είχε εγκρίνει την περασμένη Τετάρτη, με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, αλλά και του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπερψηφίστηκε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Τόσο ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, καταψηφίστηκαν από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων και το «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», ενώ της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μηχανισμού, τα δύο κυβερνητικά κόμματα και τους Πρασίνους, από τη μία πλευρά και τους επικριτές του, τα δύο ακροδεξιά κόμματα από την άλλη, σύμφωνα με το newsit.gr