Ρεπορτάζ: Aριστοτέλης Βασιλάκης
 
Μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα πίσω από τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων για την πώληση της ΔΕΗ

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για ένταξη ΚΑΙ της ΔΕΗ στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, είτε με τη μορφή πώλησης μονάδων παραγωγής, είτε ακόμα και με την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια στον ΟΤΕ. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς στο ΖΑΠΠΕΙΟ 1 είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα, δηλώνοντας τότε ότι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν στο Δημόσιο και η αποκρατικοποίηση θα αφορά καθαρά τις Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή λιγνιτικές υδροηλεκτρικές μονάδες.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όμως, όσο και η ΔΗΜΑΡ εκφράζουν ενστάσεις, ως προς τη διατυπωθείσα πρόθεση του κ. Αντώνη Σαμαρά να εντάξει στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων ΚΑΙ τη ΔΕΗ, διατυπώνοντας διαφορετική ρητορική ο καθένας. Η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά αυτή καθεαυτή την ιδιωτικοποίηση, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα πραγματοποιηθεί, ενώ η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε μορφή αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης Βιομηχανίας της χώρας, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η Ενέργεια και τα Νερά θα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Κράτους, λόγω του στρατηγικού ρόλου τους για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές των «24 ΩΡΩΝ» μέσα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι η ΔΙΑΦΩΝΙΑ των κυβερνητικών εταίρων εκπορεύεται από μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία πιέζουν διάφορα στελέχη των δύο κομμάτων που «ελέγχουν», έτσι ώστε η επικείμενη ιδιωτικοποίηση να γίνει με τους όρους που  τα «συμφέροντα» θέλουν…
Η «ΝΥΦΗ» που λέγεται ΔΕΗ, έχει μεγάλη ΠΡΟΙΚΑ (περιουσία) και ως εκ τούτου οι ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ είναι πολλοί και ιδιαίτερα ΔΥΝΑΤΟΙ… Οπότε η κόντρα θα κορυφωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες…
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, από πλευράς ονομάτων, κρούσεις έχουν  γίνει από τη γερμανική RWE, ενώ σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον ξένων ομίλων που είναι παρόντες στην ελληνική αγορά, όπως η ιταλική Edison (μέλος του ομίλου της EDF).
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον ξένων ενεργειακών κολοσσών που έχουν κάνει σχετικές κρούσεις τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα.
Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από το αν η ΔΕΗ θα ενταχθεί ή όχι στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων – είναι τόσο η πώληση πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της με οδηγό το ιταλικό μοντέλο που το 1999 οδήγησε στο «σπάσιμο» της ENEL (της ιταλικής ΔΕΗ), όσο και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η ΕNEL εξασφάλισε  σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Τέτοια λένε ότι είναι η περίπτωση ΔΕΗ που αδυνατεί ακόμη και να δανειστεί ή όταν το κάνει, το επιτόκιο είναι δυσθεώρητο.
Πρόκειται για εγχείρημα ανάλογο με την ίδρυση και πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ», λύση που είχε ανακοινώσει από το 2011 ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου και που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη παραμένει πάντα στο τραπέζι.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της εισόδου στη ΔΕΗ στρατηγικού επενδυτή, ενώ εγκαταλείπεται το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησής της σε ποσοστό 17%, κάτι άλλωστε που είχε ανακοινώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που γερμανικοί, ιταλικοί, γαλλικοί και άλλοι ευρωπαϊκοί παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είναι ότι τη βλέπουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ούτως ή άλλως οι παίκτες αυτοί έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο θεωρούν ότι μια συμμαχία με τη ΔΕΗ, που έχει τη βάση της σε χώρα της ΕΕ, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή και η ΔΕΗ με έναν κατάλληλο σύμμαχο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο» λένε κυβερνητικές πηγές.
 
Top