Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες.
Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Γ.Κουράκος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  για τον τομέα Εσωτερικών κατέθεσε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου την πρόταση σύμφωνα με την οποία καταργείται ο νόμος Ραγκούση για την ελληνική  ιθαγένεια.

Τα βασικότερα σημεία :
       Η αυστηροποίηση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων των διατάξεων περί απόκτησης ιθαγένειας και μάλιστα σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου Ραγκούση.
       ·         Η κατάργηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης τροποποίηση του άρθρου που αφορά τα περί «εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια».
       ·         Εισαγωγή και νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας της ποσόστωσης επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας για απόκτηση τίτλου «νόμιμης διαμονής» και με τις προϋποθέσεις της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
       ·         Στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα εισάγονται μόνο όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια όπως προβλεπόταν πριν τεθεί σε ισχύ ο «νόμος Ραγκούση».

Οι βασικές προϋποθέσεις που οφείλει να καλύπτει κάθε αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης είναι οι εξής :
       Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο πολιτογράφησης.
       Να μην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.
       Να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης ή άλλη εκκρεμότητα του καθεστώτος νόμιμης παραμονής στη χώρα.
       Να αποποιηθεί της προηγούμενης ιθαγένειάς του.
       Να ασκεί νόμιμη και δηλωμένη επαγγελματική δραστηριότητα που να του παράσχει τη δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας και συντήρησης τόσο του εαυτού του όσο και των μελών της οικογένειάς του, να μην έχει εκκρεμείς οφειλές στο κράτος.
       Να μην έχει λάβει κανενός είδους κρατικής κοινωνικής ή επιδόματος για 3 έτη κατά τα τελευταία 5 έτη προ της υποβολής της αίτησης.
       Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.


 
Top