Όπως αναφέρει η Φωνή της Ρωσίας/ “Στη Γερμανία και το Βέλγιο ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν τη μνήμη των κατοίκων τους, οι οποίοι τον 17ο αιώνα χαρακτηρίστηκαν από την "Εκκλησία" ένοχοι για μαγεία και κάηκαν στην πυρά. Οι Αρχές των δύο χωρών επισήμως αναγνώρισαν ως τραγικό λάθος τη θανάτωση περίπου πενήντα μάγων και μαγισσών. Πολύ περισσότερο σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στη μνήμη των νεκρών αναμνηστικές στήλες, καθώς και να διοργανώσουν σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις. Πόσο "νόμιμη" είναι αυτή η απόφαση των Αρχών των ευρωπαϊκών χωρών αναρωτούνται οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες.
Αν πιστέψουμε την υπάρχουσα επίσημη στατιστική, προκύπτει ότι στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης το Μεσαίωνα θανατώθηκαν από εκατό ως πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολλές φορές μεγαλύτερος και φθάνει σχεδόν τα 12 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι ειδικά οι κοσμικές Αρχές αποφάσισαν επιτέλους να αθωώσουν μάγους και μάγισσες είναι πολύ λογικό. Σε μετάφραση από τα λατινικά το inquisitio της Ιεράς Εξέτασης σημαίνει απλώς "έρευνα" και δεν έχει καμία σχέση με τη θανατική ποινή, είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων της Ρωσίας ιερέας Ίγκορ Κοβαλιέφσκι:
Από την άποψη της ιστορίας οι ετυμηγορίες για τις θανατικές ποινές επιβάλλονταν από τις κοσμικές Αρχές και όχι από το Βατικανό. Γι’ αυτό ακριβώς και οι κοσμικές Αρχές και όχι οι εκκλησιαστικές έχουν το δικαίωμα να αποκαταστήσουν εκείνους ή τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η αρχή υπάρχει και στη νομοθεσία και είναι απολύτως δικαιολογημένη από ηθική άποψη. Δεν αποκλείεται ότι κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους καταδικάστηκε άδικα ακόμη και με βάση τους κανόνες δικαίου εκείνης της εποχής.
Ένας από τους εμπνευστές της σημερινής κοσμικής κίνησης αθώωσης μάγων και μαγισσών της μεσαιωνικής Ευρώπης είναι ο Γερμανός προτεστάντης πάστορας Χάρτμουτ Χέγκελερ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι προς τιμήν των αθωωμένων θα τελεστούν επιμνημόσυνες δεήσεις στους ναούς των χωρών της ΕΕ.
Η απόφαση των Αρχών Γερμανίας και Βελγίου να αποκαταστήσουν μάγους και μάγισσες προκάλεσε αντιπαραθέσεις στη διεθνή κοινότητα. Ο Ρώσος θρησκειολόγος Αλεξέι Γιουντίν θεωρεί την πρωτοβουλία της αποκατάστασης όχι μόνο άχρηστη, αλλά και ανόητη. Πόσο μάλλον, που αποκαθίσταται μόνο ένα μικρό μέρος των εκτελεσθέντων, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων θανατώθηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερος:
Είναι ακατανόητα τα κίνητρα όλων αυτών των ενεργειών. Υπάρχει μια επιθυμία να λευκανθεί το παρελθόν τους, αλλά τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Αυτό είναι απολύτως γελοίο έργο. Ίσως οι αθωωτικές διαδικασίες είναι αναγκαίες σε κάποιο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο και υπήρξε πρωτοπόρος στην προώθηση των υποθέσεων αυτών. Αλλά σε γενικές γραμμές η ιστορία αυτή περισσότερο μοιάζει με παράνοια, παρά με ορθολογικές ενέργειες.
Η τρέχουσα προσπάθεια αποκατάστασης των νεκρών κατοίκων στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της Ευρώπης. Στην ίδια τη Γερμανία η ηγεσία του Τρίτου Ράιχ (1934-1945) είχε ονομάσει τις μεσαιωνικές δίκες μαγισσών «γενοκτονία του γερμανικού λαού». Και ένας από τους κοντινούς στον Χίμλερ ναζιστές, ο Ράινχαρντ Χέιντριχ είχε μάλιστα αναθέσει στους υφισταμένους του να εξετάσουν μυστικά την προέλευση του γένους των Χίμλερ. Δεν είναι γνωστό με σαφήνεια τί ακριβώς βρήκαν, αλλά σύντομα ανακοίνωσαν στον Χίμλερ ότι η προπρογιαγιά του Mαργκαρέτα Χίμπλερ είχε καεί στην πυρά στις 4 Απριλίου του 1629.”