Μια τσούχτρα που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πρώτου βιολογικού βηματοδότη...Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια τεχνητή μέδουσα, η οποία ελπίζουν να αλλάξει στο μέλλον ό,τι γνωρίζαμε για τους βηματοδότες. Όπως αναφέρουν αυτό το «πλάσμα» είναι φτιαγμένο από σιλικόνη, ενώ η καρδιά της αποτελείται από ιστούς αρουραίων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς βιολογικών βηματοδοτών που δεν θα χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι ερευνητές από το ινστιτούτο τεχνολογίας στην Καλιφόρνια δημιούργησαν αυτή την τεχνητή τσούχτρα, την οποία αποκαλούν «μέδουσα», αφού μελέτησαν τις γρήγορες μυϊκές συστολές που προωθούν τον συγκεκριμένο οργανισμό μέσα στο νερό.
Έβαλαν λοιπόν το δημιούργημά τους μέσα σε μια δεξαμενή με νερό από τον ωκεανό και αλάτι και με ηλεκτρικό ρεύμα κατάφεραν να κάνουν τη μέδουσα να έχει συντονισμένες κινήσεις, όπως μια πραγματική.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί μέδουσα η οποία θα πάλλεται από μόνη της, όπως και η ανθρώπινη καρδιά. Ακόμη πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το τεχνητό αυτό πλάσμα για τη δημιουργία βηματοδοτών που δεν χρειάζονται ηλεκτρικά σήματα ή ακόμη και για να κατασκευάσουν νέα όργανα για όσους πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα και χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.
lifezone.gr