Η μυστηριώδης έκρηξη που άφησε τη Σιβηρία… καμμένη γη
1908. Τανγκούσκα, ΣιβηρίαQ Μια ισχυρότατη έκρηξη, 1000 φορές πιο ισχυρή από αυτή της Χιροσίμα πλήττει τη ρωσική στέπα.
Η έκρηξη ισοδυναμούσε με αυτή που θα προκαλούσαν15 τόνοι δυναμίτη.
Το «μπαμ» ήταν τόσο ισχυρό που οι ντόπιοι έκαναν λόγω για υπερφυσικό φαινόμενο, ακόμη και για θεία εκδίκηση.
Οι επιστήμονες έκαναν λόγω για πτώση μετεωρίτη. Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται…
Κανένας Ρώσος επιστήμονας δεν πάτησε στο σημείο για να διερευνήσει το τι συνέβη για 20 χρόνια μετά την έκρηξη. Η θεωρία περί μετεωρίτη ακυρώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας κρατήρας στην περιοχή. Στην περιοχή που θεωρείται επίκεντρο της έκρηξης έστεκε μια συστάδα από ανέπαφα δέντρα. Ενώ τριγύρω, σε έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων όλα έγιναν καμμένη γη.
Η έκρηξη έφερε όλα τα χαρακτηριστικά πυρηνικής έκρηξης, ωστόσο την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία πρόοδος στον κλάδο των πυρηνικών στη χώρα.
Τα επικρατέστερα σενάρια
Η επιστήμη και η… λογική θέλει την τεράστια έκρηξη να είναι η διάλυση ενός μετεωρίτη από πάγο ο οποίος συνεθλίβη μόλις μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα. Καθώς η σύστασή του ήταν αποκλειστικά από πάγο, δεν άφησε κανένα ίχνος έκρηξης.
Το πιο συνωμοσιολογικό σενάριο θέλει την έκρηξη να είναι συντριβή ενός εξωγήινου αεροσκάφους.
Τα λόγια ενός σύγχρονου Ρώσου αστρονόμου βάζουν σε σκέψεις: την εποχή εκείνη οι άνθρωποι ασχολούνταν εντατικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και την αναζήτηση νέων πλανητών. «Πώς μπορεί λοιπόν να τους ξέφυγε ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο -όσο ένας μετεωρίτης- που πλησίαζε απειλητικά τη γη;».
Μέχρι σήμερα, το μυστήριο παραμένει άλυτο.
ΠΗΓΗ: 24h.gr
 
Top