Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται δύο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να μην απειληθεί η ενότητα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και -προφανώς- η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς....
ο πρωθυπουργός -προκειμένου να μην προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα- επέλεξε να αναβάλει για... αργότερα την προώθηση τέτοιων επιλογών.

Το θέμα του νόμου Ραγκουση ετέθη και χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στενοί συνεργάτες των τριών ηγετών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Λαζαριδης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος. Ωστόσο, οι κ. Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης αντέδρασαν και αντιπρότειναν το όλο θέμα να το εξετάσει μια διακομματική επιτροπή στο μέλλον.

Πού συμφώνησαν

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, η οποία θα επαναληφθεί σήμερα, οι συνεργάτες των τριών ηγετών συζήτησαν εκτενώς το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων. Συμφώνησαν στις αποκρατικοποιήσεις σαν μια γενική φιλοσοφία, ενώ υπήρξαν ενστάσεις -κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- για το εάν πρέπει η ΔΕΗ να είναι στο πρώτο «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων και το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σήμερα...

Παράλληλα, επέμειναν ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα απολύσεων και πως τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν θα τεθούν άμεσα και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013.

Ως άμεση, όμως, δέσμευση της κυβέρνησης αναλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ), Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

ΔΕΚΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

1. Αποκρατικοποιήσεις. Θα χωριστούν σε δύο μέρη: σε αυτές που θα γίνουν άμεσα (ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία και τη ΔΕΗ εφόσον υπάρξει συμφωνία) και σε εκείνες που θα ξεκινήσουν σε δεύτερη φάση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ)
2. Αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση μεγάλων έργων. Η Αθήνα θα διεκδικήσει μηδενική συμμετοχή και άμεση εκταμίευση ποσών που θα κατευθυνθούν στα έργα υποδομής
3. Διαμόρφωση νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής
4. Μείωση του κράτους μέσα από συγχωνεύσεις - καταργήσεις 60 οργανισμών. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η κυβέρνηση θα επιμείνει να μην υπάρξουν απολύσεις. Θα αντιπροτείνει μετατάξεις και τη μη ανανέωση των συμβάσεων
5. Αξιοποίηση του θεσμού της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα λιμάνια και τα αεροδρόμια
6. Παροχή κινήτρων (αμνηστία) για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό
7. Αναμόρφωση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ
8. Καθιέρωση «πόθεν έσχες» για τα πρόσωπα που -από το 1974 έως σήμερα- κατείχαν κυβερνητικές θέσεις
9. Μείωση βουλευτικής αποζημίωσης & περικοπή προνομίων των βουλευτών
10. Προώθηση του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού.

Από:  ethnos.gr
 
Top