Τα νέα μέτρα δοκιμάζουν και την κοινωνία αλλά και την κυβερνητική συνοχή

Την κρισιμότερη συνάντηση από την ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησης έχουν σήμερα οι κ. Σαμαράς Βενιζέλος και Κουβέλης καθώς πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες τρόμου που θα κρίνουν και την κυβερνητική συνοχή αλλά και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αμφιβολίες για τον εάν θα ληφθούν και σήμερα οριστικές αποφάσειςκαθώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν δεσμευτεί ότι θα προσέλθουν κομίζοντας νέα ισοδύναμααρνούμενοι να συμφωνήσουν σε μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και σε μέτρα περικοπών σε υγεία και παιδεία.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία ενώ σήμερα είχαν συνάντηση, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
«Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζει τα όρια αντοχής της»,τονίζουν πηγές της ΔΗΜΑΡεκφράζοντας φόβο για «ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη που θα σαρώσει τα πάντα».
«Χωρίς επιμήκυνση το Πρόγραμμα δεν βγαίνει» συμφωνούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας  ότι το προγραμματικό κείμενο των αρχηγών πρέπει να παραμείνει ως ο «μπούσουλας» της κυβέρνησης, αλλά μέτρα 11,7 δισ. Ευρώ που θα εξευρεθούν από τα «συνήθη υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους είναι όχι μόνο άδικος αλλά και μη ρεαλιστικός στόχος».
Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εξαντλεί τις διπλωματικές του ικανότητεςπροσπαθώντας να διατηρήσει την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και εμφανίζεται ανοιχτό σε εναλλακτικές προτάσεις ισοδυνάμων αν αυτές εξευρεθούν και είναι ρεαλιστικές. Πάντως όπως όλα δείχνουν και οι δανειστές έχουν επίγνωση των οριακών καταστάσεων που διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών η τρόικα εξέφρασε την πρόθεση της να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, πρόθεση που ανακοίνωσε ανακοίνωσε στο Γιάννη Στουρνάρα ο εκπρόσωπος της τρόικα Πολ Τόμσεν την Παρασκευή.
Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις οι εκπρόσωποι της τρόικα έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε».
Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές  ο Π. Τόμσεν δήλωσε στον Γ. Στουρνάρα ότι«θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Υπενθυμίζετε ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί. Μιάς δόσης πάντως που είναι φανερό ότι πάλι χρησιμοποιείται εκβιαστικά από τους δανειστές ως μοχλός πίεσης για τη λήψη μέτρων.
ΠΗΓΗ: 24h.gr
 
Top