Στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το οποίο θέλει να σβήσει και να γράψει από την αρχή η κυβέρνηση, από 1/1/2013 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης .
"Παγώνουν" οι αντικειμενικές, προς κατάργηση οι αποδείξειςΣε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε -ουσιαστικά- το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αντικειμενικές τιμές έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της αγοράς και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη νέας παρέμβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προβλέπεται στο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες, ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε πως η αύξηση του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την τρόικα.​
Σφουγγάρι και από το μηδέν το μέτρο των αποδείξεων
Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί εκ του μηδενός το μέτρο των αποδείξεων (υπενθυμίζεται ότι το ισχύον μέτρο προβλέπει ότι πρέπει να ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος) το οποίο όμως θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, για τα φετινά εισοδήματα.
Άλλωστε διευκρίνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία εισοδήματος θα ισχύσουν από 1-1-2013.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ο υφυπουργός οικονομικών δεν δεσμεύτηκε ούτε υπέρ ούτε κατά της συγκεκριμένης παρέμβασης.​

Όσον αφορά, τέλος, στο ενιαίο τέλος ακινήτων, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα του ΦΠΑ 23% στο χώρο της εστίασης θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.
 
Top