Με λίστα κι όχι σταυρό οι επόμενες εκλογές
Εν μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε αναβρασμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες εντός του Ιουνίου.
Με το σύστημα της λίστας, και όχι του σταυρού προτίμησης, θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, είτε η ημερομηνία τους είναι εντός του Ιουνίου, είτε κάποια άλλη, στο απώτερο μέλλον, και μέχρι 18 μήνες μετά τις πιο πρόσφατες. Γιατί αυτό προβλέπεται από τις συνταγματικές κι άλλες κανονιστικές διαδικασίες (ο σκοπός όταν μπήκε αυτή η διάταξη πριν μερικά χρόνια, που είχε πλέον φανεί σε κάθε φορά ότι δεν εξαντλείται πλέον η τετραετία, ήταν να ελαφρύνονται οικονομικά οι υποψήφιοι από το βάρος μιας νέας προεκλογικής προσωπικής εκστρατείας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα).
Η διαδικασία της λίστας έχει θορυβήσει πολλούς από τους νεοεκλεγέντες καθώς πλέον η τύχη τους θα βρεθεί στην διακριτική ευχέρεια του αρχηγού τους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται ανασφαλείς για την σειρά που θα τοποθετηθούν στα νέα ψηφοδέλτια.
Τις ανησυχίες τους επιτείνει το γεγονός πως με βάση τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχασαν τη μάχη του σταυρού και ίσως πολλοί από αυτούς επιχειρήσουν με αρχηγική εντολή να επιστρέψουν στην ενεργό πολιτική μέσω της λίστας.
Ήδη από τους νεοεκλεγέντες έχει τεθεί θέμα ηθικής νομιμότητας καθώς θεωρούν πως οι αρχηγοί των κομμάτων τους θα πρέπει να τους τοποθετήσουν στις λίστες βάσει των σταυρών που έλαβαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα πάντως με το Σύνταγμα κάθε κόμμα έχει την δυνατότητα να βάλει και διαφορετικούς υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο, από αυτούς που έχει βάλει την τελευταία φορά (έναν, δυο ή και όλους).
Με τη λίστα, οι υποψήφιοι βουλευτές δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να ζητήσουν την ψήφο τους, αφού η σειρά που θα τοποθετηθούν στο ψηφοδέλτιο καθορίζεται από το κόμμα (και δεν αναγράφονται κατά σειρά αλφαβητικά, όπως ισχύει με το σταυρό) και όσες έδρες βγάλει το κόμμα σε κάθε Νομό, τόσοι βγαίνουν. Π. χ. αν ένα κόμμα σε κάποιο Νομό βγάζει δυο έδρες, τότε βγαίνουν οι δυο πρώτοι από το ψηφοδέλτιο.
Στην πρόσφατη ιστορία, εκλογές με λίστα είχαν γίνει το 1985.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προκύπτει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012. Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος ανακοινώνει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και τους καλεί να δώσουν το νενομισμένο όρκο (άρθρο 3 του Κανονισμού της Βουλής), αναφέρει το protothema.gr.
 
Top