Κοντοπυράκης: "Ο Παπακωνσταντίνου εξέταζε σενάρια φουσκώματος για το έλλειμμα!" : Τα στοιχεία του 2009 «μαγειρεύτηκαν». Αυτό υποστηρίζει με συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης.«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα
Τα στοιχεία του 2009 «μαγειρεύτηκαν». Αυτό υποστηρίζει με συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης.
«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘’Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρίου του 2009’’» τονίζει ο ίδιος αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου 2009. «Μου απάντησε: “Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση».
Για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με έγγραφο, τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δισ. ευρώ.
Στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στέλνει στην Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή. Δύο μέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.
Τι απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Για ψευδή στοιχεία κατηγορεί ο πρώην υπουργός Οικονομία και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον κ. Κοντοπυράκη με ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε.
Τονίζοντας ότι «επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του», ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ «έχει βαρύτατες ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2009 διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν γνώσει του ψευδή στοιχεία».
Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις δικές του» και ενημερώνει ότι θα προσφύγεις τη Δικαιοσύνη για τους ισχυρισμούς του κ. Κοντοπυράκη.
Star.gr  
 
Top