Το «Κόμμα Πειρατών Ελλάδος» εχει ανοιξει πανια και στον Πειραιά
οπου κάνει αισθητή την παρουσία του στις Α και Β εκλογικες περιφερειες Πειραια.
Το στέλεχος του κομματος Πειρατών της τοπικής οργάνωσης της Β περιφέρειας Πειραιά και του δήμου Περάματος θεοδόσης Κουρεντζής, έχει οργανώσει ήδη τις πρώτες συναντήσεις μελών και φίλων του κόμματος στον Πειραιά και την οργανωση του κομματος στον Πειραια.
Το Κόμμα των Πειρατών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας
Βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος είναι η απουσία προέδρου και η λειτουργία του βάσει επταμελούς διοικούσας επιτροπής, η οποία, στην παρούσα της μορφή, απαρτίζεται από νέους 20 έως 43 ετών, καθώς μάλιστα ο μέσος όρος των μελών του δεν ξεπερνά τα 36 χρόνια.
βασικές αρχές του κόμματος είναι η απόλυτη διαφάνεια, η ουσιαστική δημοκρατία και η ελευθερία της πληροφόρησης, η δε εσωτερική λειτουργία του είναι «αμεσοδημοκρατική», απευθύνεται στον κόσμο του διαδικτύου, στοχεύοντας στη συνεχή ψηφιακή διαβούλευση σε κάθε ζήτημα που θα τίθεται.
Το ΚΠΕ, δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερα-κέντρο-δεξιά, αλλά επιχειρεί να αναλάβει ένα ρόλο «διαμεσολαβητή», αποτελώντας «το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα και να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον».
Με σύνθημα «Ελεύθερες ιδέες, ελεύθερος πολιτισμός, ελεύθεροι άνθρωποι» ξεκινά τη δράση του το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, .
Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι το 22ο (σε σύνολο 57) από τα επίσημα αναγνωρισμένα από το κράτος κόμματα που έχουν εκλέξει 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικούς συμβούλους σε όλο τον κόσμο.
Tο Κόμμα δεν θα έχει πρόεδρο αλλά επταμελή Διοικούσα Επιτροπή, με οργανωτικές μόνο αρμοδιότητες, ο πρόεδρος της οποίας θα αλλάζει κάθε 4 μήνες.
Ωστόσο οι σημαντικότερες αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσω διαδικτύου από το σώμα των μελών, που είναι το κορυφαίο όργανο του κόμματος και θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο, σε μια εμφανή προσπάθειας λειτουργίας με αρχές Άμεσης Δημοκρατίας. Το ΚΠΕ έχει ήδη στην Ελλάδα 480 μέλη από 56 νομούς χίλια άτομα μετέχουν ως εγγεγραμμένα μέλη του φόρουμ συζητήσεων.
Απαρτίζεται από νέους 20 έως 43 ετών, καθώς μάλιστα ο μέσος όρος των μελών του δεν ξεπερνά τα 36 χρόνια.
Ανάμεσα στις βασικές στόχους του μεταξύ άλλων, είναι:
* Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
* Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
* Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
* Ο σεβασμός της Προσωπικής Ζωής.
* Η εξάλειψη των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
* Η εκτεταμένη χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
* Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
* Η Ανθρώπινη Ελευθερία και Αξιοπρέπεια.
* Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
* Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή κι ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
* Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
* Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές