Ο Γκάλης στο θρόνο του
Πέρασαν ακριβώς 20 χρόνια από τη μέρα που ο Νίκος Γκάλης ξεπέρασε τον Βασίλη Γκούμα, φτάνοντας τους 11,030 πόντους, που τον έφεραν στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ και οι «Ρετρό Ιστορίες» του ανήκουν!
Έκτοτε, ο Νικ σκόραρε κι άλλους 1,827 πόντους στο δρόμο για τους 12,857, σε 385 αναμετρήσεις, με ένα μέσο όρο 33,4 πόντους, που θυμίζει… Τζόρνταν. Το εσχάτως δημοφιλές debate, «Γκάλης ή Διαμαντίδης» είναι μεν μια θαυμάσια ευκαιρία για αναλύσεις επί αναλύσεων ανάμεσε σε φιλάθλους και δημοσιογράφους, όμως για να είμαστε ειλικρινείς, αν κάτσει κάποιος και μελετήσει τα σπουδαία, εκπληκτικά, ανεπανάληπτα, κατορθώματα του Διαμαντίδη, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με αυτό που λέει ο ίδιος ο Μήτσος, κάθε φορά που τίθεται η σύγκριση με τον Γκάλη, όπως αναφέρει το gazzetta.gr
«Ποιος Γκάλης ρε παιδιά; Ούτε για πλάκα μην τα λέτε αυτά». Ένας παίκτης που οδήγησε (παρέα με μια από τις καλύτερες φουρνιές παικτών στην ιστορία), από το πουθενά, μια χώρα στην κορυφή της Ευρώπης και έκανε το μπάσκετ εθνικό σπορ των Ελλήνων, ενώ παράλληλα σκόραρε 33 πόντους ανά μέσο όρο στην καριέρα του, δεν μπορεί παρά να είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.
Χωρίς τον Γκάλη εξάλλου, είναι άγνωστο αν ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι παικταράδες της εποχής μας, θα γίνονταν μπασκετμπολίστες… Όπως έχει πει και ο… μέγιστος Φάνης Χριστοδούλου σε ανύποπτο χρόνο, «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ελληνικό μπάσκετ, παίκτες, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι, θα έπρεπε να πληρώνουμε Γκαλόσημο. Χωρίς τον Νικ, δεν θα υπήρχαμε…»
Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, ο Άρης έπαιζε με το Παγκράτι στην Αθήνα και ο Γκάλης ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία. Πριν τον αγώνα, ο Νικ είχε σκοράρει 11,008 πόντους και χρειαζόταν μόλις 23 για να ξεπεράσει τον Βασίλη Γκούμα και να γίνει ο 1ος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Άλλο που δεν ήθελε ο Γκάνγκστερ, που τελικά σκόραρε… 39 και έφτασε στους 11,047, ενώ οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα, όταν ο Γκάλης σκόραρε τον 11,031ο πόντο του, με lay-up μπροστά στον Ερλ Χάρισον και αποθεώθηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους, με πρώτο απ’ όλους τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Μετά το τέλος του αγώνα μάλιστα, ο συνήθως λιγομίλητος Γκάλης είπε πως το ρεκόρ έχει σημασία, μόνο επειδή οι πόντοι του βοήθησαν τον Άρη να πάρει τόσα πρωταθλήματα, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια της κατάκτησης του κυπέλλου Πρωταθλητριών, του μοναδικού ίσως στόχου, που έβαλε ο Γκάλης στην καριέρα του και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει.
 
Top