Ιστοσελίδα δορυφορικού καναλιού Russia Today

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισευρώ, προς την Ελλάδα. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στοκεντρικό δελτίο ειδήσεων του RT News, ο πολιτικός αναλυτήςWilliam Engdahl δήλωσε ότι πιστεύει πως το πακέτο αυτό αποτελείμέρος της στρατηγικής της Γερμανίας, που σκοπό έχει να αναγκάσει "τον πιο αδύναμο κρίκο" της ΕΕ να βγει από την ευρωζώνη.

O Engdahl δήλωσε στο αποψινό δελτίο του RT Νews:


"Οι όροι που επέβαλε, ή μάλλον οι όροι στους οποίους επέμεινε η Γερμανία, προκειμένου να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα είναι τόσο αυστηροί, που είναι προφανές ότι είναι προσχεδιασμένοι ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη".

"
Θυμίζουν, κατά ένα ανατριχιαστικό τρόπο, τους όρους που επέβαλαν στην ίδια τη Γερμανία κάποτε η Βρετανία και η Γαλλία, ως νικητές του Α' Παγκοσμιου Πολέμου, βυθίζοντάς την σε οικονομική ύφεση, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στο κόμμα του Hitler να αναρριχηθεί στην εξουσία".

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές. Η απόφαση αυτή έδωσε το πράσινο φως για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το μερίδιο του νέου πακέτου που θα αναλογεί στη Γερμανία, και το οποίο καλείται να καταβάλει "από τη τσέπη της". Αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα κάνει επίσης μια σημαντική συμβολή.

Η ιδέα της "διάσωσης" της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλής στη Γερμανία. Πριν από την ψηφοφορία, η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε στους βουλευτές ότι, αν και κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί 100 % ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, θα ήταν "ανεύθυνο" να εγκαταλειφθεί η χώρα και να οδηγηθεί σε πτώχευση σε αυτή τη φάση.

Ο Engdahl επισήμανε ότι η δημοτικότητα της Merkel έχει ανέβει ακριβώς επειδή έχει περάσει στο γερμανικό κοινό μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνησή της ήταν "ανένδοτη" προς τους Έλληνες, και επεδίωκε δήθεν να τους τιμωρήσει για τις σπατάλες και την κακοδιαχείρισή τους επί δεκαετίες.

"Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι η τελευταία ζαριά, αν θέλετε. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας. Μετά από αυτό τον τελευταίο γύρο, νομίζω ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι δεδομένηΚάποια στιγμή στους επόμενους μήνες, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ίσως αργότερα, το φθινόπωρο, η Ελλάδα αναμένεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη".

Ο Engdahl πιστεύει ότι θα ήταν "παράλογο" να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στην ευρωζώνη:

"Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε αυτή τη φάση δεν θα αποτελούσε δραματικό γεγονός για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Και είναι γεγονός ότι, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι υπόλοιπες χώρες της νομισματικής ένωσης θα είναι κάπως πιο σταθερές από ό, τι είναι τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εντός". 

"Tην Ελλάδα, αντίθετα, η παραμονή της στην ευρωζώνη θα την οδηγήσει σε καταστροφή, καθώς είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και η ΕΕ, ώστε να της παραδώσουν το νέο πακέτο διάσωσης".

Τέλος, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής υπογράμμισε:

"Οι περικοπές λιτότητας για τους δημόσιους και άλλους υπαλλήλους, οι απολύσεις, οι περικοπές των συντάξεων δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συντείνουν στην μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος μέσα στο 2011 έπεσε στο - 7%. Με τους όρους του δεύτερου μνημονίου, θα πέσει ακόμη πιο κάτω, σε αρνητικά διψήφια νούμερα. Η ελληνική οικονομία απλά δεν είναι βιώσιμη".



 
Top