Του Γιώργου Κύρτσου
Η συμφωνία των πολιτικών ηγετών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να εφαρμόσουν την πολιτική του νέου Μνημονίου αναμένεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό σύστημα.

Οργή λαού

Το ΠΑΣΟΚ και ως έναν βαθμό η ΝΔ θα....
αντιμετωπίσουν την οργή του λαού. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή κρίση. Ο κ. Παπανδρέου οδήγησε με τα λάθη και τις παραλείψεις του στην επιδείνωση της κατάστασης και ο κ. Σαμαράς δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί εναλλακτική οικονομική πολιτική.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε μεγάλη εκλογική ήττα και στην συνέχεια στην πολυδιάσπαση ενώ η ΝΔ απομακρύνεται από τα εκλογικά ποσοστά της αυτοδυναμίας και θα δυσκολευτεί να επαναλάβει την κακή εκλογική επίδοση του 2009.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αναβάλλουν την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών για να επιδιώξουν την πολιτική σταθεροποίηση του Κινήματος ενώ τα στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν την διενέργεια βουλευτικών εκλογών “εδώ και τώρα” για να αξιοποιήσουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της παράταξής τους και να μην γίνει αντιληπτή η έλλειψη ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Την βέβαιη πτώση του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει η ταχύτατη φθορά της ΝΔ. Ο συνδυασμός των δύο θα οδηγήσει σε δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Το νέο Μνημόνιο λειτουργεί σαν καταλύτης στην διαδικασία περιθωριοποίησης των κομμάτων εξουσίας που το υπέγραψαν.

Απομόνωση

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν αντιμετωπίζουν μόνο την οργή των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πλήρη απομόνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου που κυριαρχούν με την παρουσίας τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Έχουν αναλάβει ένα σωρό δεσμεύσεις χωρίς να φανούν συνεπείς σε βασικές υποχρεώσεις τους και έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κινούνται μεταξύ φλυαρίας, ανικανότητας, υποκρισίας και δημαγωγίας. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών και για τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ σαν βασικό πολιτικό εμπόδιο στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τον θεωρούν ξεπερασμένο από τις εξελίξεις.

Οι δυσκολίες που είχαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσουν στις προτάσεις της τρόικας για περικοπή των μισθών και των συντάξεων ενίσχυσαν τους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων για αδυναμία της ελληνικής πολιτικής τάξης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες “βομβαρδίζουν” την Ελλάδα με αρνητικές δηλώσεις και εκτιμήσεις και αρκετοί από αυτούς φαίνεται να υιοθετούν το σενάριο της αναγκαστικής αποχώρησης της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποδυναμωθεί στο εσωτερικό και ύστερα από την υιοθέτηση του νέου Μνημονίου και κινδυνεύουν με πολιτική απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση του δικομματισμού μπαίνει στην τελική της φάση.

Από:  citypress.gr
 
Top