Η κατανάλωση λαχανικών που περιέχουν το φλαβονοειδές απιγενίνη, όπως το σέλινο και ο μαϊντανός, ίσως βοηθά στην πρόληψη της λευχαιμίας, ανακοίνωσαν Ολλανδοί επιστήμονες.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η απιγενίνη μπορεί να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό δύο ειδών κυττάρων της λευχαιμίας, ίσως και να τα σκοτώνει, εκτιμά η ομάδα του Μάικελ Πεπέλενμπος στο Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν.
Ωστόσο ο Πεπέλενμπος προειδοποιεί ότι η απιγενίνη αντιδρά δημιουργεί αντίσταση στη χημειοθεραπεία και επομένως δεν πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε αγωγή.
«Η απιγενίνη ενδέχεται να είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέσο όσον αφορά τη λευχαιμία, δεν θα πρέπει όμως να λαμβάνεται ταυτοχρόνως με τη χημειοθεραπεία στην εδραιωμένη νόσο, καθώς μπορεί να παρεμβαίνει στις θετικές επιδράσεις της θεραπείας» σημειώνει ο Πεπέλενμπος στην επιθεώρηση Cell Death and Disease.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη, η οποία υπάρχει στο σέλινο, τον μαϊντανό, το κόκκινο κρασί, την σάλτσα τομάτας και άλλα φυτικά τρόφιμα, ίσως προστατεύει και από τον καρκίνο των ωοθηκών.
ΠΗΓΗ: mediasoup.gr