Δύο χρόνια ακόμα Παπαδήμο θέλει ο Παπανδρέου!
Για το τέλος άφησε το «καλύτερο» κομμάτι της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς στη δευτερολογία του τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου για δύο χρόνια.
«Η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα είναι πύρρειος και δεν ξέρω αν θα την έχει αυτή τη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «καλό θα ήταν για δυο ακόμα χρόνια η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσει να προχωρήσει».
Απαντώντας στις προτάσεις για επίσπευση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε».
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση για να συζητήσει επ΄ αυτής και να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σχετική ψηφοφορία.
Το δίλημμα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτό και «θα πρέπει να απαντήσουμε αν συμφέρει τη χώρα ή όχι, να ψηφίσουμε δηλαδή αν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αύξηση του πλούτου και μείωση της ανεργίας ή αν θα πούμε »όχι» με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει για τον ελληνικό λαό».
Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων έγινε πειραματόζωο
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και σε πολλές παρατηρήσεις βουλευτών, τονίζοντας πριν απ΄όλα ότι «δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε αυτό που κάναμε» και ότι «έχουμε τη ψυχή να κάνουμε αυτό που πρέπει και να συμβάλλουμε ώστε να ξεφύγουμε από την ομηρία των αγορών».
«Υπάρχει», συμπλήρωσε, «μεγάλη μάχη μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ καθώς, τελικά, από 27 χώρες αποφασίζει μία».
Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για πολλές από τις αστοχίες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε αποφάσεις ευρωπαίων εταίρων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλησαν να εφαρμόσουν το παράδειγμα της Ελλάδας παντού, και αυτό ήταν κάτι «αρνητικό για μας».
Επίσης, επέρριψε ευθύνη στη συντηρητική Ευρώπη γιατί ακόμα δεν έχει διαμορφώσει αναπτυξιακή στρατηγική και όπως υπογράμμισε μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα εκ των πραγμάτων έγινε πειραματόζωο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πολλοί έπαιξαν κερδοσκοπικά στην αποτυχία της Ελλάδας και ανέφερε πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβαινε για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, όπως το κάνει σήμερα με την Ιταλία, η Ελλάδα θα πήγαινε σε πολύ πιο ήπια προσαρμογή.
Αναγνώρισε πάντως ότι ακόμα και σήμερα οι δανειστές καλύπτουν τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, είπε ότι επισήμανε στην τρόικα πως από τους «δέκα δείκτες ανταγωνιστικότητας, μόνο ο ένας αφορά στους μισθούς» και πρότεινε να τεθεί ένα χρονικό όριο τριών έως εννέα μηνών, ώστε να δοκιμαστούν οι άλλοι εννέα δείκτες και αν αποτύχουν, τότε να εφαρμοστούν οριζόντιες περικοπές.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «έχει και η Τρόικα τις αντιφάσεις της», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από τη μια θέλουν βιωσιμότητα και ανάπτυξη, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να φορτωθούν άλλο κόστος και γι΄ αυτό επιθυμούν να τελειώνουμε με τα ελλείμματα».
ΠΗΓΗ: epikaira.gr
 
Top