Eγκατάλειψη του PSI και του νέου δανείου, καθώς και 3ετή αναστολή πληρωμών προς τους δανειστές πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στην Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της..........
Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σε σειρά άλλων εκδηλώσεων.

«Δυστυχώς η Ελλάδα μονοπωλεί τις συνεδριάσεις μας εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ενημέρωσε τους συνομιλητές του αλλά και Έλληνες μετανάστες σε εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου για τις νεότερες εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Βασική θέση του κ.Τσίπρα ήταν ότι «αν δεχθεί η Ελλάδα τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα λιτότητας, τότε σε δύο χρόνια θα είναι και πτωχευμένη και εκτός ευρωζώνης. Αντί αυτού η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους χωρίς υπερβολικά επιτόκια και μνημόνια». Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι: «ένα από τα εργαλεία πίεσης είναι και η αναστολή των πληρωμών. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε αυτό το δίλημμα, δηλαδή αν θα πρέπει να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις ή τα τοκοχρεολύσια τα οποία θα λήξουν».

Η συγκεκριμένη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι εγκατάλειψη του PSI και του νέου δανείου, καθώς επίσης και τριετή αναστολή πληρωμών προς τους δανειστές, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι τουλάχιστον 50 δις ευρώ και να επανεκκινήσει η οικονομία.

Για την ηγετική μορφή του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς Όσκαρ Λαφονταίν η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα είχε λυτρωτικές συνέπειες.

«Το γνωρίζουμε από την ιστορία ότι όταν τα κράτη δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους, δεν τα πλήρωναν. Σχετικές έρευνες υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η απελευθέρωση από τα χρέη δίνει πίσω την ελευθερία. Και όταν βλέπουμε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων και αυτών που εργάζονται για μισθούς πείνας, τότε η αναστολή πληρωμών θα αποτελούσε πράγματι λύτρωση», σχολίασε σχετικά ο κ. Λαφονταίν.

Στην ένσταση μας, ότι μια τέτοια πράξη, θα οδηγούσε μάλλον εκτός στην αποκοπή της Ελλάδας από τις χρηματαγορές και στην απομόνωση της, ο κ. Λαφονταίν απάντησε ως εξής: «Δυστυχώς, ο φόβος αυτός είναι ορατός, αν οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι αλληλέγγυοι και αν η Αριστερά, με την ευρύτερη της έννοια, δεν δραστηριοποιείται για να ξεπεραστούν εθνικοί εγωισμοί».

Η περιορισμένη έκφραση αλληλεγγύης από τα συνδικάτα και τα αριστερά κινήματα της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τους εργαζομένους της χώρας προβληματίζει όλα τα κόμματα που είναι οργανωμένα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι την περίοδο που θα το χρειαζόμασταν, δηλαδή την περίοδο της έντασης της κρίσης, δεν έχουμε εκείνες τις δράσεις του κοινωνικού φόρουμ, των μεγάλων ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων που μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό είναι το κενό που προσπαθεί να καλύψει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όμως, αν τα ίδια τα συνδικάτα δεν μπουν στη διαδικασία της συνεννόησης και της διεκδίκησης τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

dailynews24.gr
 
Top