H κακή στοματική υγιεινή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εγκυμονεί η κακή στοματική υγιεινή. Μέχρι σήμερα υπήρχαν υπόνοιες ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ακόμη και καρδιακών προσβολών. Βρετανοί ερευνητές όχι μόνο επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, αλλά υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν και τον ένοχο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ένα κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την καταστροφή των δοντιών και για ασθένειες των ούλων μπορεί επίσης να εισέρχεται στο κυκλοφορικό και να ευνοεί την ανάπτυξη θρόμβων. Ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος, που κατά βάση είναι περιορισμένος στη στοματική κοιλότητα, όταν προκληθεί αιμορραγία, π.χ. στα ούλα, μπορεί να «δραπετεύσει» και να εισχωρήσει στο κυκλοφορικό. Εκεί το βακτήριο χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ΡadΑ, η οποία υποχρεώνει τα αιμοπετάλια να ενωθούν μεταξύ τους για να προστατευτούν από την πρωτεΐνη δημιουργώντας έτσι θρόμβους.
«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μηχανισμός ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων υπεύθυνος για τον οποίο να είναι ένα και μόνο βακτήριο» δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» o Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
 
Top