Η παλαιότερη αναφορά στην οδοντόκρεμα βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο από την Αίγυπτο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει γραφτεί τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Οι οδοντόπαστες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο χειρόγραφο χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό τα λουλούδια.
Οι αρχαίοι Έλληνες...
και οι Ρωμαίοι από την άλλη χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον καρβουνόσκονη και φλοιούς δέντρων. Οι Ρωμαίοι ήταν, επιπλέον, οι πρώτοι που αντιμετώπιζαν τη δυσοσμία της αναπνοής με διάφορα μπαχαρικά.
Ωστόσο, η χρήση της οδοντόκρεμας έγινε ευρέως διαδεδομένη τον 19ο αιώνα με τη μορφή σκόνης. Μάλιστα, κάποιοι σκέφτηκαν να προσθέσουν στην οδοντική σκόνη γλυκερίνη κι έτσι δημιουργήθηκε η οδοντόκρεμα, της οποίας η γεύση ήταν σαφώς πιο ευχάριστη.
Έτσι ξεκίνησε, λοιπόν, η γνωστή σε όλους μας οδοντόκρεμα, για να φτάσει έπειτα από πολλές προσμείξεις και αφαιρέσεις στη σημερινή της μορφή. Τώρα πια, βρίσκουμε σε όλα τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ πληθώρα προϊόντων, που μπορούν να μας εγγυηθούν ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο.
Ας κάνουμε μια αναφορά στα είδη οδοντόκρεμας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για να δούμε τι μπορούν να μας προσφέρουν:
-Υπάρχουν οδοντόκρεμες που, χάρη στον πλούσιο αφρό που σχηματίζουν, μπορούν να διεισδύουν σε σημεία όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
-Σε άλλες οδοντόκρεμες το φθόριο αντικαθίσταται από αλόη και μέντα, προκείμενου να αποφευχθεί η φθορά του σμάλτου. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τα παιδιά, που συνήθως καταπίνουν την οδοντόκρεμα, μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύουν. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους, το φθόριο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών τους.
-Τέλος, υπάρχουν οδοντόκρεμες απαλλαγμένες από τεχνητά χρώματα ή αρωματικά στοιχεία, για αυτούς που επιθυμούν να προστατεύσουν τα δόντια τους με φυσικό τρόπο.
Τώρα πια, που δεν χρησιμοποιούμε φλοιούς δέντρων ή όστρακα, ας επιλέξουμε με σωστά κριτήρια τα προϊόντα που θα μας εξασφαλίσουν ένα υγιές χαμόγελο. 
http://www.pireasnews.gr/
 
Top