Επέστρεψαν στη ΔΕΗ οι περίπου 200.000 πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, ύστερα από την απόφαση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να...
καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.

Παράλληλα, τέθηκαν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας οι δύο εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, ύστερα από

πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές, αντί να αποδίδεται στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), έφευγε από τη χώρα. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για ποσό 120 εκατ. ευρώ, που, μέσω λογιστικών και άλλων μεθόδων, φαίνεται να κατευθύνθηκε στο εξωτερικό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου να ερευνήσει το θέμα και να εντοπίσει αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων, και από ποιους. Σημειώνεται ότι ήδη η Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο εταιρειών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισήμαναν ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες, αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους. Η μετάβασή τους στη ΔΕΗ έγινε αυτόματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους (ΔΕΗ ή κάποιον τρίτο) και να υπογράψουν νέα σύμβαση. Στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές θα τιμολογούνται με τα γνωστά δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν για όλους. Για την καταγγελία των συμβάσεων των δύο εταιρειών, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται:

● Για την Hellas Power (νυν «Νέα Εφαρμογή») ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 44.000.000 ευρώ, οι οποίες ρυθμίστηκαν τον Δεκέμβριο με πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών, χωρίς η εταιρεία να καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις. Αναφέρει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ, ότι η εταιρεία έκανε τον Ιανουάριο μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα, με κίνδυνο να αυξηθούν κατά πολύ οι υποχρεώσεις της προς τον Διαχειριστή, αφού τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εισπράττονταν στο εξωτερικό. Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται τη δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας, από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

● Για την Energa ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000.000 ευρώ και τη δέσμευση των λογαριασμών της. Ο ΔΕΣΜΗΕ απέρριψε το αίτημα της εταιρείας «Κέντωρ», που εμφανίστηκε ως διάδοχος της Energa, να εγγραφεί στο μητρώο προμηθευτών. Σημειώνεται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, υφίστανται και οι τρέχουσες. Οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΜΗΕ, αυξάνονταν με ρυθμό 750.000 ευρώ την ημέρα, για κάθε μία από τις δύο εταιρείες, ενώ η ΔΕΗ διεκδικεί από αυτές άλλα 67 εκατ. ευρώ.

http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/
 
Top