Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή στη δραχμή στην Ελλάδα
Είναι ώρα να σκεφτούμε το αδιανόητο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια παραμονής στο ευρώ,μπορεί να επιστρέψει στην παλιά της ισοτιμία, τη δραχμή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάρρευση της κυβέρνησηςΠαπανδρέου μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για την ενότητατης ευρωζώνης.
Η επιστροφή στη δραχμή είναι επισήμως ανάθεμα για την Ελλάδα. Αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πλέον κάτι τέτοιο την καλύτερη επιλογή, ανεξαρτήτως των συνεπειών σεχρηματοπιστωτικό και οικονομικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.
Τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, μια μειονότητα που ζητούσε επιστροφήστη δραχμή μπορεί να αυξήσει το ακροατήριό της.
Τυχόν επαναφορά του εθνικού νομίσματος δεν θα δώσει θεραπεία στην Ελλάδα. Η πτώχευση είναι βέβαιη, οι καταθέσεις θα φύγουν εκτός συνόρων και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφήτης χώρας στις αγορές θα πάρει πολλά χρόνια.
Αλλά οι υποστηρικτές της δραχμής υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι είναι υπερτιμημένοι.Ναι, θα υπάρξει πανικός και αναταραχή, αλλά οι εξαγωγές θα αυξηθούν και ο έλεγχος της δραχμής θαεπιστρέψει σε ελληνικά χέρια.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του κΒασίλη Σεραφειμάκη, στελέχους της Avinoil, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, ενώ η παλαιά ισοτιμία θα επέτρεπε να εκτυπώσουμε χρήματα. Μέχρι στιγμής, οι απόψεις του δεν έχουναντίκτυπο, καθώς το 60% των Ελλήνων αντιτάσσεται σε μια επιστροφή στη δραχμή.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι φοβούνται, αλλά η θέση περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είναι κρατούσα.
Όπως και πέραν των συνόρων της Ελλάδας, οι οικονομολόγοι Νουριέλ ΡουμπινίΚένεθ Ρογκόφαλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζητούν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, μια μικρή ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων, που ολοένα και μεγαλώνει, αρχίζουν ναθέτουν ζήτημα οφέλους από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόποςγια να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», κάτι που εάν γίνει, θα στείλει τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω, ενώ δενλείπουν οι οικονομολόγοι που προβλέπουν άτακτη χρεοκοπία και διπλασιασμό του χρέους σε μια τέτοια περίπτωση.
ΠΗΓΗ: newscode.gr
 
Top