vrouxismos_h_633_451
Μπορεί να άκουσες τον σύντροφό σου να τρίζει τα δόντια του καθώς κοιμάται ή μπορεί εκείνος να άκουσε εσένα. Το συζητήσατε, το σχολιάσατε, αλλά του δώσατε την απαραίτητη σημασία; Σκέφτηκες ποτέ ότι μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα; Το φαινόμενο σύμφωνα με την Χειρουργό-Οδοντίατρο Δέσποινα Κωστομοίρη ονομάζεται βουρξισμός: «Ενημερώσου για τον βρουξισμό προς αποφυγή όχι μόνο των… παρεξηγήσεων αλλά και των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν στα δόντια»
Λύσε όλες τις απορίες γύρω από το θέμα και αντιμετώπισέ το…
Τι είναι βρουξισμός;
Βρουξισμός είναι το σφίξιμο των δοντιών που συνήθως συνοδεύεται και από τρίξιμο.
Ποιος μπορεί να τον εμφανίσει;
Είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Ποια ώρα της ημέρας συμβαίνει;
Το ενοχλητικό τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πως θα καταλάβω αν μου συμβαίνει;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεσαι τη βοήθεια του συντρόφου σου. Αυτός είναι που κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να σου πει εάν τρίζεις τα δόντια σου. Συνήθως είναι κάτι ενοχλητικό όπως το ροχαλητό!
Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια μου;
Όταν είναι συχνό μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ευαισθησία των δοντιών. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ.
Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει άλλα προβλήματα;
Ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην κροταφογναθική άρθρωση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το πρωί να υποφέρεις από πονοκεφάλους καθώς και έντονη πίεση και πόνο στους μασητήρες.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον βρουξισμό;
Κατά κύριο λόγο ο βρουξισμός είναι ψυχογενούς αιτιολογίας όπως:
- Το έντονο άγχος και στρες,
- Η καταπίεση και ο θυμός είναι σίγουρα η αιτιολογία για την έναρξη του βρουξισμού
- Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη που αυξάνουν το στρες στον άνθρωπο και την αδρεναλίνη του συνηγορούν στον βρουξισμό.

Υπάρχουν συνέπειες για τα δόντια μου εάν δεν αντιμετωπισθεί;

Εάν το φαινόμενο αυτό είναι σε μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να υπάρξει οδοντιατρική αντιμετώπιση. Γιατί μακροπρόθεσμα στην αδαμαντίνη του δοντιού θα δημιουργηθούν κατάγματα με συνέπεια να θρυμματισθεί. Έχουμε δει στην οδοντιατρική ανθρώπους οι οποίοι επί αρκετά χρόνια ήταν συστηματικοί βρουξιστές με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντική ποσότητα δοντιού με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους. Ταυτόχρονα, η γνάθος έχει την τάση να προσαρμοσθεί και συγκλείνει η μια με την άλλη στα νέα σημεία επαφής των δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνεται και η γωνία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Γι’ αυτό πολλές φορές παρατηρούμε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν μακροχρόνια να ανοίξουν καλά το στόμα τους.

Πως αντιμετωπίζεται;

H σωστή διάγνωση και θεραπεία θα δοθεί μετά από ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό με τις ανάλογες ακτινογραφίες και εξετάσεις που θα χρειαστούν, από τον γναθοχειρουργό και τον προσθετολόγο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ένας νάρθηκας (ειδικό μασελάκι), σε πλήρη αποτύπωση και εφαρμογή με ακρίβεια στο στόμα. Ταυτόχρονα μπορεί να δοθούν ειδικές ασκήσεις διάνοιξης του στόματος, καθώς και αντιμετώπισης του άγχους με φάρμακα και πιθανή φυσικοθεραπεία.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ).

Θεραπεύεται πλήρως;

Θα λέγαμε πως ναι! Με την συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς από τους ειδικούς. Προηγουμένως βέβαια έχουμε αποκαταστήσει τα δόντια από τις πιθανές φθορές τους, έχουμε δώσει θεραπεία στα θέματα ευαισθησίας των δοντιών από κατάγματα και ταυτόχρονα έχουμε αποτυπώσει την νέα σωστή σύγκλιση του στόματος και έχουμε κατασκευάσει συγκλισιακό νάρθηκα τον οποίο φοράει ο ασθενής κατά την διάρκεια της νύχτας.



 
Top