203366F73BD25E76CB6A19DD9FC3DEE2
Οι παχύσαρκοι που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και, παράλληλα αθλούνται, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με νέα ελληνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπανδρέου, εξέτασαν τις περιπτώσεις 40 παχύσαρκων ασθενών που υπέφεραν από το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, που οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.
Η διαταραχή εκτιμάται ότι αφορά το 2% έως 4% του ενήλικου πληθυσμού με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, ενώ στους παχύσαρκους το ποσοστό της διαταραχής μπορεί να αυξηθεί στο 20-40%.
Από τους 40 ασθενείς που εξετάσθηκαν, οι μισοί ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα και οι άλλοι μισοί άλλου τύπου δίαιτα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, κάνοντας τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα την μέρα. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θεραπεία φορώντας ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που διοχετεύει σταθερό αέρα στους πνεύμονές τους κατά τη νύχτα.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν, στη διάρκεια του ύπνου, την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών, τις κινήσεις των ματιών, το ροχαλητό κ.α. Επανέλαβαν τον έλεγχο μετά από ένα εξάμηνο και ενώ είχε μεσολαβήσει η σχετική δίαιτα.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασθενείς είχαν ακολουθήσει την μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένο αριθμό περιστατικών άπνοιας στη διάρκεια της φάσης της ταχείας κίνησης των ματιών τους (REM), όταν κανείς συνήθως ονειρεύεται, μια φάση που κατά μέσο όρο καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής διάρκειας του ύπνου.
Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άπνοιας στη διάρκεια μιας φάσης του ύπνου, όχι όμως μια συνολική βελτίωση στη σοβαρότητα της διαταραχής.
Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.
Όπως δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, «είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα, μέσω αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα».
Πρόσθεσε όμως πως «η κλινική σημασία (της μελέτης) παραμένει ασαφής», γι’ αυτό χρειάζονται νέες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στην άπνοια, ύπνου λαμβάνοντας υπόψη τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.
Στην μελέτη συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Σ. Σχίζα, Ι. Μπουλουκάκη, Κ. Χατζής, Α. Καφάτος, Ν. Σιαφάκας και Ν. Τζανάκης.



 
Top