«Θύελλα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης να τίθενται εν αμφιβόλω. Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι συνεχείς και έντονες με ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ να διαβουλεύονται και να συννενοούνται για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. Στις 17:30 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκε σχετικά με την παρέμβαση Σαμαρά. «Έπρεπε να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ώστε ο κ. Σαμαράς να προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, κάτι που είχαμε προτείνει εμείς πολύ νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και, όπως όλα δείχνουν, δεν θέλει να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού - η κυβέρνηση έτσι, μένει ως έχει και οδεύει για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, την Παρασκευή.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε καθυστερημένα γύρω στις 14:25 ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το υπουργικό Συμβούλιο και πριν από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Συνάντηση «4»
Συνάντηση των υπουργών Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι προσφάτως είχαν συνυπογράψει κοινό κείμενο και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είχαν τηρήσει αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στη στάση που θα τηρήσουν στις επικείμενες συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.Διεργασίες μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο της Βουλής.
Κατά πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος.
Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες «πάγωσε» και δεν προωθείται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και την πρότασή του για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση.
Διαμαντοπούλου: Προτεραιότητα η εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου
Προσερχόμενη στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Σ' αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή οι προτεραιότητες είναι σαφείς: να υλοποιηθεί η εξαιρετικά επιτυχημένη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Λοβέρδος
Προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Ήμουν αρνητικός στο θέμα του δημοψηφίσματος. Προχθές είπα πώς όχι, δεν πρέπει να γίνει, πως αυτό οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Δεν εισακούστηκα. Σημασία έχει τώρα να σώσουμε ότι σώζεται, να είμαστε ενωμένοι και να αποφύγουμε διχαστικές ενέργειες. Η χώρα χρειάζεται εννότητα των πολιτικών της δυνάμεων και συννενόηση. Κάθε συνεδρίαση θεσμικού οργάνου είναι και μία στέρεη και καλή βάση για να αναπτυχθούν οι απόψεις που θα φέρουν το ζητούμενο. Να κρατήσουμε τη χώρα εκεί που οι θυσίες μισού αιώνα την έφεραν, στην ευρωζώνη. Ότι έκαναν πολιτικοί με αξιοσύνη, ότι συγκροτεί τον πολιτικό πολιτισμό μας που μας θέλει στο σπίτι μας, στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ΄εξαίρεσιν και η κρίση είναι εκτός ορίων», ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
«Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου», απάντησε σε σχετική ερώτηση, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ» και για τη θέση του περί του δημοψηφίσματος δήλωσε πως «ισχύει ό,τι έχω πει στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας», το υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.
Απευθύνθηκε, επίσης, στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ «που είναι ο βασικός κορμός» της, ζητώντας της «να συμβάλει στην ενότητα», ώστε να δοθεί βάρος στην ασφάλεια της χώρας, καθώς «δεν μπορεί να δώσουμε εδώ και τώρα λύση».
Την πρότασή της για συγκρότηση άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά προκήρυξη εκλογών, επανέλαβε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.
«Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση», ανέφερε. Κατά του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τάχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.
Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, την αντίθεσή του σε δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή στην ευρωζώνη, εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στη ΝΕΤ.
Ωστόσο, ο κ Οικονόμου δεν τάχθηκε εναντίον του δημοψηφίσματος με θέμα τη δανειακή σύμβαση και τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην φτάσουμε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, να ακολουθήσει ψήφιση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να δρομολογηθούν εκλογές.
Όχι στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. 'Αμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος ζήτησε ο Μίμης Ανδρουλάκης και πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στον ΑΝΤ1.
Μόσιαλος
Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος πρωθυπουργός και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, δήλωσε προ ολίγων λεπτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.
Ρέππας
Την πεποίθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει υπεύθυνες αποφάσεις για το καλό της πατρίδας, διατύπωσε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Ρέππας, προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι στρατηγική επιλογή και εθνικό κεκτημένο. Αποτελεί το δόγμα της πολιτικής μας και αυτό δεν αλλάζει», δήλωσε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να έχει αυτή τη θέση.
Αυτά τα δύο χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που πίεσε για μια ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης, επισήμανε ο κ. Ρέππας παρατηρώντας ότι παράλληλα αυτά τα δύο χρόνια διατύπωσε επανειλημμένα και προτάσεις για εθνική συνεννόηση και υπεύθυνη στάση.
«Η μέχρι τώρα θετική συμβολή του πρωθυπουργού πιστεύω ότι θα έχει και την ανάλογη συνέχεια και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε η θέση της Ελλάδας να είναι καλύτερη», κατέληξε ο κ. Ρέππας εκφράζοντας την ελπίδα η ΝΔ να μετακινηθεί από τη μέχρι τώρα θέση της.
Μπεγλίτης
Πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό προσέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή. «Θα στηρίξω στην ΚΟ τον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
«Τάχθηκα υπέρ του δημοψηφίσματος παρότι είχα εκφράσει επιμέρους προβληματισμούς για τη διαδικασία και το περιεχόμενό της γιατί θεωρώ ότι ως δημοκρατική διαδικασία μπορεί να αποσυμπιέσει το πολιτικό κλίμα» σημείωσε.
«Είναι κακό ότι ο πρωθυπουργός ζητεί από το λαό να τοποθετηθεί για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την πορεία της χώρας;» διερωτήθηκε. «O πρωθυπουργός έκανε σκληρή διαπραγμάτευση σε εχθρικό διεθνές περιβάλλον» πρόσθεσε. «Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, έχω προβληματισμό αν μπορούν να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος» πρόσθεσε για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε δε, ως «μη σοβαρές» ορισμένες από τις ενέργειες ορισμένων από τους συναδέλφους του στην ΚΟ που κάνουν σχόλια στο Twitter, αφήνοντας αιχμές για την Εύα Καϊλή, ενώ επιτέθηκε στον γαλλογερμανικό άξονα, δηλώνοντας ότι «Γαλλία και Γερμανία τινάζουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο».
Χρυσοχοϊδης
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης συμπληρώνοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.
«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές» σημείωσε ο υπουργός.
«Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.
«Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κεγκέρογλου
«Πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Να βρούμε ένα σχέδιο κοινωνικής εξισορρόπησης που να αφορά το κόστος ζωής. Αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας για να μην υπάρχει έκρηξη και πρόβλημα επιβίωσης», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κεγκέρογλου παρατήρησε πως εκείνη υποδαύλιζε τους πολίτες να λένε «προδοτική» τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και από την άλλη έλεγε με αφορμή το δημοψήφισμα, πως «χωρίς τα λεφτά της συμφωνίας χρεοκοπήσαμε».
«Αφήστε τις νουθεσίες. Εμείς θα τα βρούμε τα του οίκου μας, πείτε στον κ. Σαμαρά να στηρίξει τη συμφωνία και αφήστε τα περί αποστασιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μείνει στο κόμμα σας, η κ. Μπακογιάννη έχει αποστασιοποιηθεί, αλλά εμείς θα κοιτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι της αποστασίας», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.
Kαρτάλης
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης άσκησε κριτική στο κόμμα του, λέγοντας πως «πανηγυρίζαμε γιατί πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο, ενώ θα έπρεπε να απολογούμαστε γι' αυτό», ωστόσο επέρριψε ευθύνες σε όλα τα κόμματα για την δημοσιονομική εκτροπή.
«Αντί να καταρτίσουμε το εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει απ' την κρίση, επενδύσαμε χρόνο και κόπο να μιλάμε για το δημοψήφισμα. Μπήκαμε σε εγκλωβισμό που μας οδηγεί σε τραγικές λύσεις», ανέφερε ο κ. Καρτάλης και πρόσθεσε: «Παρέλασαν άνθρωποι που μας είπαν να ψηφίσουμε πακέτο, εμπιστοσύνη και δημοψήφισμα, να απεμπολήσω δηλαδή το δικαίωμά μου να ψηφίσω κατά συνείδηση για το δημοψήφισμα. Και ακούμε για νέο δημοψήφισμα «μέσα ή έξω απ' το ευρώ». Εγώ δεν θα τραβήξω το καλώδιο του ασθενή στην εντατική. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε μια προσπάθεια που δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τη χώρα. Δεν δέχομαι να μου επιβάλλει ένας ξένος εταίρος το δίλημμα του δημοψηφίσματος».
Τέλος, ο κ. Καρτάλης ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να δεσμευτούν σε ένα εθνικό σχέδιο που θα βρίσκει την Ελλάδα κάθε χρονιά σε καλύτερη κατάσταση. «Όσες δεν δεσμευτούν, να αποχωρήσουν απ' τη Βουλή των Ελλήνων. Τα πράγματα είναι τραγικά και ο λαός ζητά λύσεις. Αυτές τις λύσεις πρέπει να δώσουμε» υποστήριξε ο βουλευτής.
Παπουτσής
«Θα ακούσω τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο και θα τοποθετηθώ» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής κοινοποίησε στο Facebook η Εύα Καϊλή: «Αγαπητέ πρόεδρε, σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψην σας τα εξής. Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία. Έως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρινεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικων διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω οτι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών».
«Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
«Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας».
Αλευράς
Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να δώσει, όπως αναφέρει, «τη λύση διακυβέρνησης που θα εξασφαλίζει τη σωτηρία της χώρας», ζητά με γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει «αστόχαστη και κοντόφθαλμη» την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Η χώρα δοκιμάζεται από βαθιά κρίση και έλλειμμα ηγεσίας, Το πολιτικό σύστημα κρύβεται και δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας», τονίζει ο κ. Αλευράς.
«Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δημοψήφισμα, που θα φέρει την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας μου», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη.
«Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις καταστατικές αρχές του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πολίτες που το πίστεψαν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι το παρόν και το μέλλον της παράταξης «δεν μπορεί να είναι έρμαιο μίας ηγεσίας, που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να διαχειριστεί τις μείζονες εκκρεμότητες και επαναβεβαίωση της αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Χαρακτήρισε ακόμη υπόλογους τους εμπνευστές του δημοψηφίσματος, έναντι της χώρας και των πολιτών και έκανε λόγο για «έλλειμμα διακυβέρνησης, που είναι πλέον εμφανές».
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί όπως είπε, η εθνική καταστροφή.
Μαγκούφης: Εθνική ευθύνη η στήριξη του πρωθυπουργού
"Αυτή την ώρα αποτελεί εθνική ευθύνη η στήριξη του πρωθυπουργού», δήλωσε, προσερχόμενος στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης.
Ο κ. Μαγκούφης συνέστησε υπευθυνότητα, σύνεση και ενότητα της πατρίδας και του Κινήματος τασσόμενος υπέρ της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ταυτόχρονα επέκρινε τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί και το αίτημα τους να καθορίσουν εκείνοι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Κρεμαστινός
Έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να ζητήσει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «για να διακηρύξουν ότι δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα κομμάτων όπως είπε, που «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις».
Ο κ. Κρεμαστινός έθεσε θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα».
Βουλευτές που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν αποκλείεται να του ζητήσουν να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία διεξόδου από την κρίση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, καθώς διαπιστώνεται (και από το σύνολο του Τύπου) πρόβλημα αντιληπτικής ικανότητάς του και καθώς δεν έχει πλέον συνομιλητές εκτός της χώρας, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.
«Είναι δυνατόν να πληροφορείται ο λαός από την κα Μέρκελ και τον κο Σαρκοζί και όχι απ' τον Πρωθυπουργό την ημερομηνία και το αίτημα του δημοψηφίσματος; Να μετατρέπουν το δημοψήφισμα της δανειακής σύμβασης σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι του ευρώ και ο Πρωθυπουργός να επιστρέφει στη χώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Ζώης.
«Βλέπω με ικανοποίηση να λειτουργούν τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ.
Αντιλαμβάνομαι τα βάρη που σηκώνετε μπροστά στην ανευθυνότητα και ανικανότητα του πρωθυπουργού, φέρετε όμως πλήρη ευθύνη για το πέρας της συζήτησης», ανέφερε ο κ. Ζώης απευθυνόμενος προς την συμπολίτευση.
«Σταματείστε τον Γ. Παπανδρέου πριν καταστρέψει τη χώρα. Είναι η ύστατη στιγμή να φανείτε πατριώτες. Πρέπει η Βουλή να σταθεί στα μάτια των Ελλήνων να αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, μέσα από εκλογές», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.
«Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση. Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια», απάντησε από πλευράς συμπολίτευσης, ο Γιάννης Αμοιρίδης.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως «οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν τους πολίτες ανώριμους να τοποθετηθούν» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως «δεν είναι δυνατόν η χώρα να κληθεί να ψηφίσει κάτι αυτονόητο, διακυβεύοντας την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, πρέπει να αποσυρθεί το δημοψήφισμα με περιεχόμενο ευρωζώνη η όχι, να συγκληθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες για το πού θα πάει η χώρα. Χρειάζεται νηφαλιότητα και εθνική συνείδηση. Πρτέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το να κάνουμε εκλογές για ένα καπρίτσιο για να γίνει ο κος Σαμαράς πρωθυπουργός, δεν είναι εθνικό θέμα. Εθνικό θέμα είναι η σωτηρία της χώρας», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.
Χυτήρης
Αυτές τις ώρες πρέπει να προταχθεί αίσθημα ευθύνης από όλους και πρώτα από τον πρωθυπουργό αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, ζητώντας σεβασμό της χώρας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της και ομαλές πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Χυτήρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προταθεί συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου με ευρεία πλειοψηφία, να εκταμιευθεί η 6η δόση και στη συνέχεια η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Ερωτηθείς αν στην προτεινόμενη από τον ίδιο συγκυβέρνηση, πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Χυτήρης είπε ότι αυτό θα συζητηθεί στις επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ