ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Σε διεθνές στραπάτσο κινδυνεύει να εξελιχθεί για το πολιτιστικό προφίλ της χώρας μας η προσπάθεια τουριστικής προβολής της μακεδονικής γης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο παρισινό μουσείο του Λούβρου.


Η πολυδιαφημισμένη έκθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας που αποσκοπούσε στην περαιτέρω προβολή της Μακεδονίας και την προσέλκυση τουριστικών και εμπορικών συμφωνιών σκοντάφτει στην έλλειψη χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει πλέον κάθε μορφή του κοινωνικού γίγνεσθαι η κραυγαλέα έλλειψη χορηγών για ένα πολιτιστικό γεγονός που πριν 2-3 χρόνια θα προσέλκυε το ενδιαφέρον και τις προσφορές εκατοντάδων ενδιαφερομένων. Πρόκειται για την έκθεση "Αρχαία Μακεδονία - Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", που θα φιλοξενηθεί στο Λούβρο για τέσσερις μήνες -από τον προσεχή Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2012- με συνδιοργανωτές το φημισμένο γαλλικό μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση της έκθεσης ήταν φυσικά μια ξεχωριστή ευκαιρία για την προβολή της Μακεδονίας, όπως και για την προσέλκυση τουριστικών και εμπορικών συμφωνιών από την αγορά της Γαλλίας, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους τουριστικούς φορείς και τα επιμελητήρια να δηλώσουν παρόντες στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Παρά τις προθέσεις όμως η διοίκηση της Περιφέρειας έναν μόλις μήνα πριν τα προγραμματισμένα εγκαίνια της έκθεσης δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει από χορηγίες τα απαιτούμενα χρήματα θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την όλη διοργάνωση.
Οι μακεδονικοί θησαυροί που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι
Για την έκθεση "Αρχαία Μακεδονία - Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", η οποία το διάστημα αυτό στήνεται στο Λούβρο υπό την επίβλεψη της διευθύντριας του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεκά, συνεργάζονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και 11 εφορείες αρχαιοτήτων της Μακεδονίας.

Σε έκταση 1.100 τ.μ. του Λούβρου θα απλωθούν συνολικά 1.100 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 2/3 (668 αντικείμενα) προέρχονται από την Ελλάδα και το 1/3 από αντικείμενα που υπάρχουν στις συλλογές του Μουσείου, ευρήματα ανασκαφών που είχε αποκτήσει το Παρίσι πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Θα παρουσιαστούν ακόμα χρυσά αντικείμενα των μακεδόνων βασιλέων, γλυπτά, ειδώλια, κεραμικά ταφικά κτερίσματα και σπουδαία έργα τέχνης από Θεσσαλονίκη, Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό Πέλλας, Καβάλα, Σέρρες, Αμφίπολη, Αιανή, Φλώρινα.

Μπαίνοντας στο Λούβρο ο επισκέπτης θα αντικρίζει το μωσαϊκό με το "κυνήγι των λιονταριών" που βρίσκεται στην Πέλλα. Αυτό είναι και το μόνο αντίγραφο της έκθεσης. Η διαδρομή θα εξελίσσεται σε ένα "πι" και το πρώτο σπουδαίο έργο -το οποίο θα κάνει παγκόσμια πρώτη παρουσίαση- είναι το χρυσό στεφάνι που ανακάλυψε το 2008 στη Βεργίνα, στο ιερό της Εύκλειας, η Χρυσούλα Παλιαδέλλη. Εν συνεχεία, σε εννέα ενότητες θα αναπτύσσεται το μακεδονικό βασίλειο μέσα από ένα ταξίδι στις αρχαιολογικές ανασκαφές από τον 19ο αιώνα έως το 2010. Παρουσιάζεται η ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του χαλκού έως τον 4ο αι. μ.Χ., και πιο διεξοδικά η κλασική περίοδος από τον Αλέξανδρο Α' έως τον Μέγα Αλέξανδρο και η ελληνιστική εποχή μετά τον Μ. Αλέξανδρο, ενώ υπάρχουν μικρές θεματικές ενότητες για την κοινωνική και δημόσια ζωή, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τέχνη, τη θρησκεία και τον θάνατο, τη Ρωμαϊκή Μακεδονία έως τον 4ο αι. μ.Χ., την ακτινοβολία του Μ. Αλεξάνδρου κατά την αρχαιότητα.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα υπάρχουν και σύνολα των χρυσοφόρων πολεμιστών του Αρχοντικού της Πέλλας, η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου που δεσπόζει στο Νέο Μουσείο της Πέλλας, η Δέσποινα των Αιγών από τη Βεργίνα, τρία χρυσά στεφάνια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια ασπίδα από τη Φλώρινα και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας από το Δίον.
 
Top